A+ A A-

Počeo proces prijavljivanja za hadž 2025. godine

dzevad hadzic 2023

Proces prijavljivanja za putovanje na hadž 2025. godine/1446. godine po Hidžri, u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, počeo je danas u 8.00 sati.

Kako je objasnio rukovodilac Ureda Dževad Hadžić, zainteresiranim je dostupan aplikacijski formular putem linka.

- Ured za hadž i umru je proteklo vrijeme proveo razvijajući aplikaciju putem koje će se muslimani prijavljivati za hadž. Želimo osavremeniti komunikaciju, i ljudski faktor svesti na što manji procenat, i u tu svrhu smo izradili aplikaciju, koju smo danas pustili u funkciju - kazao je on.

Ističe da se aplikacija pokazala kao vrlo dobra.

- Sistem nije padao, ikao je bio veliki pritisak na aplikaciju. Od 8.00 sati, kada smo pustili aplikaciju, do 13.00 sati, prijavilo se ukupno 1832 ljudi. Veliki broj u malom vremenu i sistem je to dobro podnio - izjavio je Hadžić.

Svaki aplikant u prijavi odabire muftijstvo i medžlis iz kog dolazi, a u slučaju da živi van Bosne i Hercegovine u polju Muftijstvo bira "Dijaspora", a u polju medžlis odabire državu u kojoj boravi. Po završetku spomenutih radnji, pritiskom na "Snimi podatke" finalizira se proces apliciranja. Sistem apliciranja registruje datum i vrijeme popunjavanja prijave. Za svakog aplikanta sistem automatski generiše jedinstveni broj putem kojeg se može pratiti svaka aplikacija pojedinačno.

Prijave traju do 20. septemba 2024. godine u 16.00 sati.

- Vrijeme od 20. septembra, do kraja septembra provest ćemo u tome da određujemo kvotu svakom muftijstvu i svakoj državi u dijaspori na osnovu procenta njihovih prijava. Nakon toga ćemo uputiti prijedlog Rijasetu sa brojem hadžija iz svakog muftijstva i medžlisa, a onda će Rijaset donijeti konačnu odluku. U drugoj fazi će medžlisi pozivati one koji su upisani na spisak za hadž da predaju dokumentaciju, a u trećoj fazi će biti uplate i ostale pripreme - naveo je on.

Poručio je da je sve isplanirano po mjesecima, te da dosadašnje pripreme protiču u najboljem redu.

Očekivani polazak na hadž je u periodu od 28. maja do 2. juna 2025. godine, a očekivani povratak u periodu od 15. do 21. juna 2025. godine. 

(MINA)