A+ A A-

Počeli XXI Dani Hasana Kaimije: Povelja za životno djelo prof. Ismetu Bušatliću

  • 0101

Povelja "Hasan Kaimija" za životno djelo, koja se dodjeljuje u okviru manifestacije Dani Hasana Kaimije, ove godine će biti uručena prof. dr. Ismetu Bušatliću.

Ovu informaciju je danas saopštio predsjednik Organizacionog odbora dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

- Povelja "Hasan Kaimija" za životno djelo dodjeljuje se prof. dr. Ismetu Bušatliću za ukupni doprinos koji je svojim predanim radom dao Islamskoj zajednici i muslimanima na odgojno-obrazovnom i naučno-akademskom planu. Iznimno vrijedan doprinos prof. dr. Bušatlića je u oblasti naučne discipline povijest islamske kulture i civilizacije. Djelo našeg eminentnog poznavaoca islamske kulture i civilizacije na širokom planu i u Bosni i Hercegovini, korespondira s ovom manifestacijom i drago nam je da prof. Bušatlić ove godine prima ovu nagradu.

Profesor Bušatlić je svojim odgojno-obrazovnim, naučno-istraživačkim  i publicističkim radom dao izniman doprinos u obrazovanju kadrova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, njenom razvoju na drugim poljima i očuvanju duhovnog i kulturnog identiteta Bošnjaka - kazao je muftija Fazlović.

Dani Hasana Kaimije prvi put su održani 1991. godine u Zvorniku. Zbog teškog vremena tokom i neposredno nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu nije bilo moguće održavati ovu manifestaciju.

Ova manifestacija je važna za Zvornik i Bošnjake koji žive u ovom gradu ali i u cijelom Podrinju, kazao je muftija Fazlović.

- Više od tri decenije je prošlo otkako smo ustanovili ovu manifestaciju. Ovo je naše značajno kulturno-vjersko naslijeđe i već dugo smo zajedno s Bošnjacima Zvornika u okviru manifestacije, koja je svake godine, nadamo se, sve bogatija.

Po uzoru na velike ličnosti iz povijesti, velikog sina ove zemlje Hasana Kaimiju, i mi svoju pažnju usmjeravamo prema Zvorniku, jednom od najznačajnijih centara ove zemlje, kako u povijesti tako i danas - kazao je muftija.

Muftija Fazlović je istakao da prema Zvorniku i prema Bošnjacima u Podrinju imamo veliki dug, te je izrazio zadovoljstvo što danas možemo govoriti o Danima Hasana Kaimije kao jednoj od najznačajnijih manifestacija u našoj domovini i sasvim sigurno najznačajnijoj manifestaciji Bošnjaka na području Rs-a.

- Manifestacija ima korijen u Zvorniku ali je ona važna za cijelo Podrinje.

Svake godine uključimo određene gradove, džemate u cijelom Podrinju, kako bismo realizirali mnoštvo programa. Neke od događaja organiziramo i u Tuzli, Sarajevu, Kalesiji, Sapni i drugim gradovima - kazao je muftija Fazlović, te je zahvalio mnogim sudionicima koji učestvuju u pripremi i realizaciji sadržaja ovogodišnje manifestacije.

Plaketa "Hasan Kaimija" za najbolje znanastveno djelo prof. dr. Adnanu Jahiću

Organizacioni odbor XXI Kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije 2024. raspisao je konkurs za pojedinačne i kolektivne prijave za nagradu "Hasan Kaimija" u 2024. godini za najbolje djelo koje je prvi put objavljeno u 2022. i 2023. godini iz oblasti humanističkih i društvenih znanosti, podsjetio je dr. Mensur Husić, potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije.

- Na prijedlog žirija u sastavu dr. Sead Seljubac (predsjednik) doc. dr. Šefko Sulejmanović i prof. dr. Alen Kalajdžija, Organizacioni odbor je donio odluku da se Plaketa "Hasan Kaimija" za najbolje djelo iz oblasti humanističkih i društvenih znanosti dodjeli prof. dr. Adnanu Jahiću za djelo Između čekića i nakovnja - bosanskohercegovački muslimani (Bošnjaci) u Drugom svjetskom ratu (1941-1945). Knjiga obiluje dokumentarističkim podacima koji govore o položaju bosanskohercegovačkih muslimana, njihovim kušnjama, dilemama, snalaženjima i stradanjima za vrijeme Drugog svjetskog rata - saopćio je dr. Husić.

Dr. Husić je kazao da su od prijavljenih djela na ovaj konkurs, prema odluci Žirija, tri ušla u uži izbor. To su knjige: Između čekića i  nakovnja - bosanskohercegovački muslimani u Drugom svjetskom ratu (1941-1945), autora Adnana Jahića,  Bosanski pravopis, autora Refika Bulića i knjiga Turbeta u Bosni i Hercegovini 1463-2008., koautora Lamije Hadžiosmanović i Maja Dizdara.

Od 2011. godine Plaketa "Hasan Kaimija" dodjeljuje se bijenalno (jedne godine za najbolje objavljeno književno djelo, a slijedeće godine za najbolje objavljeno djelo iz oblasti humanističkih i društvenih znanosti.

Bogat kulturni i vjerski program manifestacije

Govoreći o programu manifestacije potpredsjednik Organizacionog odbora mr. Mustafa-ef. Muharemović je naglasio da su organizatori i ove godine pripremili bogat kulturni i vjerski program.

Centralni događaj manifestacije je u petak, 7. juna u Domu omladine u Zvorniku.

Na ovoj svečanosti bit će uručeni Povelja za životno djelo te Plaketa za najbolje objavljeno djelo. Nakon toga uslijedit će omaž književniku Hadžemu Hajdareviću, koji je dugi niz godina bio član Organizacionog odbora manifestacije i učestvovao u brojnim programima.

Kolokvij "Život i djelo šejh Mehmed-ef. Hafizovića (1957-1994)", povodom 30 godina šehadeta, bit će održan u Tuzli 12. juna.

- U srijedu ćemo imati zanimljiv događaj u Tuzli, predstavljanje Zbornika radova o Podrinjskoj medresi. U posljednjem periodu ulažemo velike napore kako bismo sačuvali zgradu Podrinjske medrese u Zvorniku od rušenja i pokušali je vratiti Islamskoj zajednici.  Svake godine nastojimo predstaviti i neku od ustanova Islamske zajednice i njihovo izdavaštvo. Ove godine je to prestavljanje naslova Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka. Pored centralnog događaja, želim istaći da ćemo manifestaciju završiti Pjesničkom večeri i bajramskim koncertom na Kula Gradu u petak, 14. juna - kazao je mr. Muharemović.

Programom manifestacije planirano je održavanje šehidske dove u Mahmutovićima, zikr i posjeta turbetu Hasana Kaimije. Bit će predstavljeni Zbornik radova Podrinjska medresa, knjiga Vjerski službenici Vakufskog povjerenstva u Tuzli sredinom XX stoljeća, Bošnjačka politika u XX stoljeću, Moj put u Mekku i Bosanskohercegovačko pristanište Klek-Neum u osmanskim dokumentima 1859-1876. Održat će se izložba bosanskohercegovačkih umjetnika Kolonije Vršani i javna tribina "Bosna na putu svile". U okviru manifestacije održani su sportski susreti polaznika mektepske pouke Muftijstva tuzlanskog, a u srijedu će književnici posjetiti osnovne škole u Podrinju.

- Mi na ovaj način nastojimo da pokažemo da smo važan faktor i važan subjekt u našoj lokalnoj zajednici, ne samo u Zvorniku nego u cijelom Podrinju - naglasio je mr. Muharemović.

Proglašeni i pobjednici literarnog konkursa

Na press konferenciji su saopštena i imena najuspješnijih na ovogodišnjem literarnom konkursu.

Kako je kazao član Organizacionog odbora hafiz Izet-ef. Salkanović, na literarnom konkursu su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola.

U kategoriji osnovnih škola prva tri mjesta zauzeli su:

  1. Esma Sinanović, OŠ "Vladimir Nazor", Odžak
  2. Džejla Hujdurović, OŠ "Centar", Tuzla
  3. Ajla Žižić, JU Deveta osnovna škola Maoča, Brčko.

U kategoriji srednjih škola prva tri mjesta osvojili su:

  1. Amina Mrahorović, JU "Poljoprivredna i medicinska škola", Brčko
  2. Azra Mehić, JU Mješovita srednja saobraćajna škola, Tuzla
  3. Dinela Omerović, MSŠ "Sapna", Sapna.

(Preporod.info)