A+ A A-

Svečano uručena murasela novom vojnom muftiji Nesib-ef. Hadžiću

27 05 2024 03 murasela muftija hadzic

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je na svečanosti u Domu Oružanih snaga u Sarajevu dodijelio muraselu novom vojnom muftiji Nesib-ef. Hadžiću.

Murasela je pisano ovlaštenje kojim reisul-ulema ovlašćuje nosioce vjerskog autoriteta da tumače učenja islama u skladu sa maturidijskim akaidom, hanefijskim mezhebom i ustavnim vrijednostima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Murasela se daje licima koja posjeduju stručne i moralne kompetencije potrebne za izbor ili imenovanje u odgovarajuću službu u Islamskoj zajednici.

Svečanosti dodjele murasele prisustvovali su i zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, bivši vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, kao i drugi predstavnici Islamske zajednice, Ministarstva odbrane, brojni gosti.

- Živimo u vremenu otvorenih sukoba velikih sila i moralne krize čovječanstva, kako pojedinaca tako i zajednica, i to u mnogim segmentima života. Stoga je prisustvo vjerskih autoriteta u javnim ustanovama, a posebno u vojnim strukturama, iznimno važno, budući da ti autoriteti razvijaju i njeguju najuzvišenije vrline pojedinačnog i društvenog života ljudi. Duboko smo uvjereni da iskren odnos prema moralnim vrijednostima koje baštine sve religije može da oplemeni dušu i život svakog pojedinca i učine ga boljim i korisnijim članom zajednice - kazao je, između ostalog, reisul-ulema.

Poručio je da svi trebamo da se brinemo o sigurnosti naše zemlje, da je gradimo i činimo lijepom i ugodnom za život.

- Posebno  treba da učinimo sve da ohrabrimo mlade da ostanu da žive u svojoj domovini i budu ponosni vojnici u Oružanim snagama, da se raduju svojim dobrim rezultatima dok se obučavaju da je čuvaju - istaknuo je on.

Govoreći o muftiji Hadžiću, naglasio je da ga krase predanost, zalaganje i odgovornost.

- Dobar je organizator, s posebnom sklonošću za komuniciranje i poticanje saradnika na akciju i ustrajnost. Uvjeren sam da će nastaviti unapređivati vjerski život i razvijati Vojno muftijstvo, te ostvariti kvalitetnu saradnju sa svima u Oružanim snagama  i  Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine - poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema je na osnovu menšure svečano uručio muraselu novom muftiji vojnom i ogrnuo ga novim džubetom, što ima važno simbolično značenje u tradiciji inauguracije vjerskih autoriteta.

Muftija Hadžić poručio je da će, zajedno s vojnim imamima, doprinositi jačanju bosanskohercegovačkog društva, utemeljenog na slobodi i ravnopravnosti, poštivanju različitosti te odgovornosti za njegovanje ovih vrijednosti.

- Radit ćemo odlučno i hrabro, koristeći se svim svojim vještinama i znanjima. Pred Ministarstvom i Oružanim snagama su izazovi evropskih integracija i članstva u NATO savezu. Na tom ćemo putu, zajedno s vojnim imamima, učiniti sve što je neophodno. U koordinaciji sa predstavnicima zakonom priznatih crkava i vjerskih zajednica u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, radit ćemo na donošenju pozitivnih normativnih akata kojima bi se upotpunila prava kako muslimana tako i pripadnika drugih vjerskih zajednica - izjavio je muftija.

Pozvao je ministra odbrane Bosne i Hercegovine, generale i sve uposlene u sistemu odbrane, da ga podrže u onome što je dobro, a što neposredno ili posredno doprinosi jačanju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

- Ali vas pozivam i da me, u slučaju ako pogriješim, na vrijeme upozorite. Svoju misiju ću izvršavati bogobojazno i strpljivo, zalažući se za dobro muslimana pripadnika Ministarstva  odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a ujedno i za dobrobit svih čestitih ljudi u Ministarstvu i Oružanim snagama, kao i u našoj domovini u cjelini - poručio je muftija Nesib-ef. Hadžić.

U obraćanju prisutnim bivši vojni muftija Hadis-ef. Pašalić kazao je da mu je kur'anski ajet "Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici..." bio moto, snaga i inspiracija u radu tokom obavljanja časne i odgovorne uloge vojnog muftije.

- Znao sam da i pored iskustva kojeg sam ponio iz Armije Republike Bosne i Hercegovine, da sa najboljim sinovima domovine branim svoj toprak - na što sam iznimno ponosan - i petnaest godina iskustva rada u ulozi glavnog imama u vojnoj strukturi, rad vojnog muftije je sasvim nešto drugo, veće i odgovornije breme. Imao sam to na umu, jer nositi to breme znači da će vaš posao biti stalno izložen javnosti i da će biti na različit način valoriziran. Ali, umnogome je lakše, umirujuće, kada je čovjek svjestan Boga, kada slijedi uzoritu praksu Muhammeda, a.s., i zna da će taj posao kod vjernika biti na ispravan način primljen i vrednovan - kazao je muftija Pašalić.

Podsjećajući da mu je, uručenjem murasele prije deset godina, reisul-ulema dao zadatak da održi kontinuitet rada i razvoja Vojnog muftijstva, muftija Pašalić je ocijenio da je ovaj zadatak uspješno izvršen.

- Danas svjedočim da sam zadatak izvršio, uz Božiju milost i zadovoljstvo. Poznavajući Vas, poštovani reisul-ulema, još od studentskih dana, znao sam da ste škrti u pohvalama, odmjereni u kritikama, zahtjevni i disciplinovani prema sebi, popustljivi i dobronamjerni prema drugima. Iznad toga, lider ste u kojem sam nalazio oslonac i potporu, puno razumijevanje i ohrabrenje. Sada, na kraju svoje radne karijere, želim to reći, lider ste koji nikada ne okreće leđa i čija su vrata podrške za svaku vrstu hairli djela širom otvorena - kazao je muftija Pašalić.

On je uputio čestitke muftiji Nesib-ef. Hadžiću, uz želje za uspjeh u radu.

Prisutnim se obratio i ministar odbrane Zukan Helez. On je ocijenio da muftija Pašalić iza sebe ostavlja uređeno i funkcionalno Muftijstvo, na čiji su rad ponosni, jer se radi o organizaciji koja je u potpunosti posvećena duhovnoj skrbi i produktivnom djelovanju sistema.

- Muftiji Nesibu Hadžiću, s obzirom na dosegnuti nivo organiziranosti Vojnog muftijstva neće biti lahko održati, ali računajući na njegovo dugogodišnje iskustvo u radu i našu podršku, učinit ćemo da Vojno muftijstvo nastavi svoj uspješan hod i u godinama koje dolaze. U tom smislu, muftiji Hadžiću želimo dobro zdravlje i mnogo mudrosti u izgradnji zajedničkog nam cilja, snažnih i funkcionalnih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine - poručio je Helez.

U ime vojnog biskupa mons. Tome Vukšića, poruku je uputio mon. Željko Čuturić. U poruci je sadržana čestitka, pohvale za rad muftije Pašalića i riječi podrške za muftiju Hadžića.

Imam Hafiz Asim, savjetnik ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, pohvalio je rad muftije Pašalića te uputio riječi podrške muftiji Hadžiću, uz riječi da je ovo "gorko-slatki trenutak, gorko je jer ne mogu zamisliti bolju osobu koju gubimo kao vojnog muftiju od muftije Pašalića, ali istovremeno je slatko jer ne mogu zamisliti bolju osobu od muftije Hadžića da preuzme ovu važnu odgovornost".

- Gubimo sjajnog i briljantnog čovjeka, ali istovremeno prelazimo u jednako kompetentne i sposobne ruke. Hvala Bogu, ovo je veliki blagoslov - kazao je on.

Prije svečanosti, reisul-ulema Kavazović, ministar Helez i muftije Pašalić i Hadžić potpisali su zapisnik o primopredaji dužnosti.

Sabor Islamske zajednice je na prijedlog reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića na trećoj redovnoj sjednici 13. aprila 2024. godine imenovao Nesib-ef. Hadžića za vojnog muftiju.

Nesib-ef. Hadžić je rođen 1972. godine u Željeznom Polju. Nakon osnovne škole, koju je završio u rodnom mjestu, 1991. godine završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. 

Po završetku Medrese školovanje je nastavio na Islamskom teološkom fakultetu u Sarajevu. U tom periodu uključen je u organiziranje pokreta otpora, a po otpočinjanju agresije na RBiH uključuje se u redove Armije RBiH i zbog toga napušta studije Fakultetu u Sarajevu. U toku rata nekoliko puta je pohvaljivan i nagrađivan za zasluge i doprinos u odbrani BiH. Po završetku rata potpisuje ugovor o prijemu u profesionalnu vojnu službu, gdje radi kao vojni imam u OS BiH.

Po stjecanju uvjeta završava Islamski pedagoški fakultet u Zenici i Filozofski fakultet u Sarajevu. U toku vojne službe završio je niz stručno-specijalističkih kurseva u zemlji i inostranstvu. Kao vojni imam, kroz internacionalne konferencije i susrete stekao je iskustva o vjerskim službama Armije SAD, Velike Britanije, Norveške, Belgije, Francuske, Malezije, Saudijske Arabije i Holandije.

U periodu od 2009. do 2019. godine je biran u najviše rukovodstvo Udruženja ilmijje Islamske zajednice, a od 2019. godine u dva mandata je izabran za predsjednika Udruženja ilmijje. 

(MINA)