Promo banner

A+ A A-

Održano 26. finalno takmičenje polaznika mektepske pouke

26 05 2024 01 mektepsko takmicenje

Finale 26. takmičenja polaznika mektepske pouke održano je danas na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a ukupno 37 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Njemačke takmičili su se u kategorijama Kiraet II, Test općeg znanja II, Test općeg znanja III i Kiraet III.

Nakon održanog takmičenja, saopšteni su rezultati takmičenja i dodijeljena su priznanja učesnicima takmičenja i njihovim mualimima i mualimama.

Prva tri mjesta u kategoriji Opće znanje - II nivo osvojili su: Ermin Palić (Muftijstvo travničko), Emina Pivalić (Muftijstvo bihaćko) i Amila Ibrahimović (Muftijstvo tuzlansko) 

Prva tri mjesta u kategoriji Opće znanje - III nivo osvojili su: Dženita Esmić (Muftijstvo tuzlansko), Lamija Lelak (Muftijstvo travničko) i Adna Kamiš (Muftijstvo mostarsko)

Prva tri mjesta u kategoriji Kiraet - II nivo osvojili su: Harun Drkić (Muftijstvo sarajevsko), Ahmed Hodžić (Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj) i Isa Osmić (Muftijstvo zeničko)

Prva tri mjesta u kategoriji Kiraet - III nivo osvojili su: Abdulah Sinanović (Muftijstvo zeničko), Zejneb Balić (Muftijstvo sarajevsko) i Merjem Hodžić (Muftijstvo tuzlansko)

U ekipnom poretku po muftijstvima, prvo mjesto pripalo je Muftijstvu zeničkom, drugo mjesto Muftijstvu travničkom i treće mjesto Muftijstvu tuzlanskom.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur-ef. Malkić je čestitao takmičatima, kao i muallimama i muallimima koji su pripremali polaznike za takmičenje.

- Svima vama pripadaju zahvale i pohvale. Našim takmičarima poručujem da organizujemo takmičenja da im budemo podrška. Oni uvijek trebaju težiti da budu na vrhu.

Danas vam svi mi iz Islamske zajednice, vaši roditelji, dajemo poruku da je moguće uspjeti - kazao je hafiz Malkić.

Ocijenio je da je takmičenje organizovano na vrlo visokom nivou.

- Naši takmičari su pokazali vrlo visok nivo znanja. Posebnost ovom takmičenju je data time što su učešće uzeli i takmičari iz mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji, kao i iz Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Mi smo svi jedna zajednica, drago nam je da se proširuje krug takmičara - poručio je Malkić.

Dr. Enes Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, naglasio je kako je današnje takmičenje svečani čin na kraju mektepske godine.

- Mektepska pouka je jedna od najznačajnih aktivnosti Islamske zajednice, a svakako mektepsko takmičenje zauzima svoje posebno mjesto u aktivnostima koje se odvijaju unutar mekteba.

Ovo je danas najznačajniji događaj u Islamskoj zajednici, jer ovom takmičenju prisustvuju najbolji, najuporniji polaznici mekteba, oni koji žele da postignu više nego drugi.

Shodno rezultatima koje su pokazali, ostvareni su određeni pomaci u smislu bodova, što nas svakako raduje, jer to govori u prilog činjenici da i polaznici mekteba, i njihovi muallimi, pridaju adekvatnu pažnju, ne samo mektepskom takmičenju, nego i općenito mektebu - poručio je dr. Svraka. 

Takmičari su izrazili zadovoljstvo prijemom i organizacijom takmičenja te su poručili da će se još više truditi kako bi i sljedeće godine bili finalisti na 27. takmičenju polaznika mektepske pouke.

- Zahvaljujem se svima na podršci, ali i čestitam svim učesnicima na takmičenju - kazao je Ermin Palić.

Dženita Esmić je iz Vlasenice, te je također pohvalila organizaciju takmičenja.

- Osvojila sam prvo mjesto, zbog čega sam sretna. Zahvaljujemo se organizatoru - kazala je ona.

Među takmičarima je bio i dječak Ahmed Hodžić, koji iako slijep, uči Kur'an čitajući Brajevo pismo i predstavljao je Njemačku na ovom takmičenju. U konačnici, osvojio je drugo mjesto u kategoriji Kiraet II.

- Dolazim iz Njemačke. Zadovoljan sam organizacijom i osvojenim mjestom. Svakako da će mi je ovo veliki poticaj - izjavio je on.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji nakon ikindija-namaza bit će upriličen program u povodu završetka mektepske pouke, te dodijeljene diplome i nagrade pobjednicima mektepskog takmičenja i njihovim muallimima.

(Preporod.info)