A+ A A-

Reisul-ulema na Konsultativnom samitu vjerskih lidera muslimanskog svijeta u Istanbulu

  • 0101

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović učestvuje, na poziv predsjednika Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) prof. dr. Alija Erbaşa, u radu Konsultativnog samita vjerskih lidera muslimanskog svijeta u Istanbulu.

Sinoć je reisul-ulema Kavazović prisustvovao svečanoj večeri koja je organizovana u palači Dolmabahçe pod pokroviteljstvom i uz prisustvo predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana.

Osim reisul-uleme, svečanoj večeri su prisustvovali muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj akademik dr. Aziz-ef. Hasanović, muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet-ef. Porić, Nermin-ef. Botonjić, sekretar Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u BiH Muhamed Jusić, koji će prisustvovati i uzeti učešće u radu dvodnevnog samita.

Danas je reisul-ulema Kavazović govorio na prvoj radnoj sesiji Samita kojom je predsjedavao bivši predsjednik Diyaneta Republike Turske i predsjednik Instituta islamske misli prof. dr. Mehmet Görmez o temi „Kriza u Gazi, ispit za čovječanstvo“.

- Ne možemo graditi bolju budućnost svijeta i čovječanstva u kojoj svi životi nisu isto vrijedni. Ne možemo tek tako preći preko desetina hiljada nevinih ubijenih civila. Zato još jednom i s ovog mjesta apelujemo na sve donosioce odluka koji mogu doprinijeti zaustavljanju nasilja da ne ostanu slijepi na patnju palestinskog naroda u Gazi - kazao je, između ostalog, reisul-ulema u svom izlaganju.

Kazao je i kako ga od prvih dana eskalacije nasilja u i oko Gaze noćima progone snimke zatrpane palestinske djece u ruševinama Gaze.

 - Prate me snimke mališana koji na svojim rukama ispisuju imena da ih oni koji prežive mogu identifikovati ako budu živi zakopani ili ne preživi niko ko bi ih prepoznao. Kako smo kao ljudi sebi ovo dozvolili? Kako smo sebi ovo dozvolili kao muslimani? Kako se može od svijeta tražiti da okrene svoju glavu od ove sramote? Prate me snimke, ali i riječi Uzvišenog: 'I kada živa sahranjena djevojčica bude upitana zbog kakve krivice je umorena' (Et-Tekvir: 8-9) Toliko je puta čovječanstvo sebi reklo - nikada više. I opet ponavljamo iste greške. Svo stradanje kojem svjedočimo svih ovih mjeseci još jednom dokazuje neodrživost stanja u Palestini i Izraelu i potrebu postizanja trajnog i pravednog mira. Unutarmuslimanski sukobi koji se posljednjih godina vode širom muslimanskog svijeta također su na našem umu i oni nas također obavezuju da budemo dosljedni i da dignemo svoj glas za zaustavljanje nasilja i postizanje mira - kazao je reisul-ulema Kavazović.

U svome izlaganju reisul-ulema se dotakao i aktuelne teme usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

 - Republici Turskoj smo posebno zahvalni na principijelnoj podršci inicijativi da se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda usvoji rezolucija kojom bi se 11. juli proglasio 'Međunarodnim danom refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995'. Ova rezolucija je utoliko značajnija što i danas imamo one koji negiraju genocid u Srebrenici, veličaju njegove počinioce i koji su prema svemu što javno govore i rade spremni ponoviti ga. Svijet nije naučio lekciju u Srebrenici i upravo zato trebamo učiniti više kako bi se istina o njoj sačuvala i kako bi se kroz obrazovne i druge programe podučavale buduće generacije s ciljem da se zlo ne ponovi. Rezolucija o Srebrenici je potrebna svijetu, potrebna je počiniocima koliko i žrtvama. Ona, kao i rezolucija o genocidu u Ruandi, može biti osnova da se razviju međunarodni mehanizmi sprečavanija i kažnjavanja genocida. To može biti način da se pomogne i nevinom narodu Gaze - poručio je reisul-ulema Kavazović.

(MINA)