A+ A A-

Zamjenik reisul-uleme maturantima prve generacije banjalučke medrese: Islamska zajednica i domovina su amanet

13 05 2024 02 zamjenik akademija banjaluka

Zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Ljevaković danas je maturantima prve generacije Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" poručio da je vjera najveće bogatstvo, životna inspiracija i vodilja, Medresa njihov drugi dom, a Islamska zajednica i domovina naš zajednički amanet.

U Banskom dvoru održana je svečana akademija prve generacije banjalučke medrese, a zamjenik reisul-uleme prisustvovao je ovom događaju i prigodno se obratio.

On je čestitao maturantima uspješno okončano školovanje, kao i njihovim roditeljima, profesorima i odgajateljima, koji su im tokom četverogodišnjeg školovanja prenosili znanje i učili ih vještinama i životnim mudrostima koje će im biti od koristi u daljem obrazovanju i suočavanju sa životnim i profesionalnim izazovima.

- Čestitam Muftijstvu banjalučkom na čelu s muftijom Ismail-ef. Smajlovićem na ovoj novoj velikoj radosti, koja nam dolazi nakon radosti otvaranja ponovno sagrađene Arnaudije džamije. Čestitamo ovom prilikom i zahvaljujemo se i prethodnom muftiji Nusret-ef. Abdibegoviću, za čijeg mandata je Medresa osnovana i započela svoj rad. Zahvaljujući njegovoj posvećenosti, trudu i ustrajnosti, uz svesrdnu podršku reisul-uleme i Rijaseta kao i podršku vakifa i donatora i cijele naše Zajednice, ovaj važan projekat je realiziran i danas daje svoje prve plodove. Rijaset Islamske zajednice će i dalje s posebnom pažnjom i senzibilitetom pratiti stasavanje ove škole i pružati joj neophodnu podršku u radu i razvoju - kazao je Ljevaković.

U svojoj poruci maturantima naglasio je da postoji mnogo razloga zbog kojih trebaju biti ponosni što su bili učenici ove škole.

- Pohađali ste i uspješno završili školovanje u najmlađoj od naših bosanskih medresa koje baštine tradiciju višestoljetnog obrazovanja u našoj domovini. K tome, vi ste i prva generacija maturanata i maturantica ove Medrese te ste iz tog razloga od historijskog značaja za ovu ustanovu. S vama, prvom generacijom započinje pisanje njene historije.

Školovali ste se i obrazovali u medresi koja nosi ime našeg istaknutog bosanskog alima reisa Ibrahim-ef. Maglajlića, medresi koja na simboličkoj ravni baštini tradiciju svih ranijih banjalučkih medresa. Nadamo se da nosite najbolje uspomene iz nje i da ćete biti pravi njeni ambasadori u sredinama u kojima budete živjeli i radili u budućnosti - naglasio je on.

Medrese su općenito naše najstarije odgojno-obrazovne ustanove na ovim prostorima, podsjetio je on.

- Ponosimo se tom činjenicom, ali i činjenicom da su one danas savremena učilišta koja učenicima i učenicama pružaju znanja iz tradicionalnih i racionalnih nauka, kao i primjeran odgoj, što ih čini osposobljenim za nastavak obrazovanja i upis na studijske programe na različitim fakultetima i univerzitetima. Sticanje znanja u muslimanskoj tradiciji nije nikada bila trka za skupljanjem informacije više. Poslanik, a.s., utjecao se Svemogućem Bogu od znanja koje ne koristi, i od srca koje nije bogobojazno. Škole općenito ne bi trebale da daju samo suhoparne podatke i informacije, već bi trebale da mladim ljudima ponude vrijednosti znanja i vještine koje će od njih načiniti ljude sposobne i odvažne da se uhvate ukoštac sa svim životnim izazovima i kušnjama - izjavio je zamjenik reisu-uleme.

Učenici i učenice ove Medrese, kao i njeno nastavno osoblje donijeli su novu nadu, polet, svježinu, mladost i radost u šeher Banju Luku, u muftiluk banjalučki, u cijelu Zajednicu, poručio je Ljevaković.

- S optimizmom i nadom očekujemo brzu afirmaciju naše najmlađe medrese unutar obrazovnog sistema Islamske zajednice, ali i u širem društvenom okruženju. Čestitam i zahvaljujem se nastavnom osoblju, odgajateljima i odgajateljicama, uposlenicima i posebno rukovodstvu Medrese, na čelu s uvaženim direktorom, na uloženom trudu i postignutim rezultatima. Siguran sam da su dali i da daju sve od sebe da našim učenicima prenesu ono najbolje od svog znanja, umješnosti, lijepog ahlaka i životnog iskustva - kazao je on.

Maturantima je također kazao da je ovo dan kad privode kraju jednu važnu dionicu svoga života, svoga obrazovanja, ali i sazrijevanja kao ljudi.

- Vi ste sada u godinama kada život pred vas donosi nove izazove i postavlja nova pitanja na koja trebate dati vlastite odgovore.

Mi se nadamo i vjerujemo da će ono što ste u Medresi naučili biti vaš orijentir i neodvojivi dio odgovora na postavljena pitanja, posebno kad je riječ o pitanju ko ste i šta želite biti u životu.

Neka vam budu na umu riječi velikog mudraca i pjesnika Rumija: 'Naša moć u pogledu izbora onoga što se dešava je ograničena, ali posjedujemo potpunu moć kontrole naše reakcije... Allah u jednom času može promijeniti sve što smo mislili da se ne može promijeniti' - kazao je Ljevaković.

Poručio im je i da je "pokazatelj duhovne i intelektualne zrelosti svijest o odgovornosti prema Bogu, sebi, porodici, prijateljima, Zajednici i domovini".

- Vrata života pred vama se otvaraju. Vi birate kojim ćete putem krenuti. Inspirisani kur'anskom dovom 'Gospodaru moj, znanje moje uvećaj!', nadam se da ćete se svi opredijeliti za nastavak svoga školovanja, intelektualnog uzdizanja i moralnog usavršavanja na nekom od naših fakulteta unutar Islamske zajednice ili na nekim drugim fakultetima prema vlastitom izboru i afinitetu - naglasio je on.

Smatra da su "nama potrebni obrazovani ljudi u svim sferama života koji nose u svojim srcima vrijednosti vjere i koji znaju šta znači pripadati Zajednici i domovini".

- Budite dobri ljudi, jer dobro se uvijek dobrim vraća! U suočavanju sa životnim problemima i izazovima nemojte klonuti duhom i ne povodite se za onima bolesnih srca. Budite na usluzi slabima, svojim roditeljima, našoj Islamskoj zajednici i domovini Bosni i Hercegovini.

Nemojte zaboraviti da je vjera vaše najveće bogatstvo, životna inspiracija i vodilja, Medresa vaš drugi dom, a Islamska zajednica i domovina naš zajednički amanet, okvir i utočište koje nam pruža sigurnost i drži nas na okupu - zaključio je zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković.

(MINA)