A+ A A-

Islamska zajednica: Podmetanja o "terorističkim ćelijama" su zlonamjerna i tendenciozna

rijaset iz bih

Podmetanja i insinuacije koje dolaze iz entiteta RS o navodnim "terorističkim ćelijama unutar više od stotinu paradžemata širom Bosne i Hercegovine" Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ocijenila je zlonamjernim i tendencioznim.

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se sistemski bavi pitanjem pojedinaca i skupina koji pokušavaju organizovati vjerski život muslimana izvan njenih okvira. Većina takvih skupina, kolokvijalno nazivanih "paradžemati", 2016. godine prihvatila je propise i norme Islamske zajednice u BiH i integrisala se u njenu strukturu - saopćila je danas Islamska zajednica.

Nekoliko manjih skupina i pojedinaca, kako se dodaje u saopćenju, nisu se odazvali pozivu Islamske zajednice u BiH na integraciju i ostali su djelovati izvan strukture Islamske zajednice, ali ih je isuviše malo da bi činili i jedan jedini džemat.

- Kako god, Islamska zajednica nikada nije imala indicije da se radi o bilo kakvim militantnim skupinama, a posebno ne "terorističkim organizacijama" ili "vojnim kampovima".  Pokušaje da se ovo pitanje zloupotrijebi kako bi se iskonstruisala navodna opasnost od "radikalnih islamskih/bošnjačkih skupina" Islamska zajednica smatra zlonamjernim i tendencioznim podmetanjima - kaže se u saopćenju.

(MINA)