A+ A A-

Petnaest godina djelovanja Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka

01 11 2023 01 godisnjica institut ferid dautovic

direktro Instituta dr. Ferid Dautović

Na današnji dan, 1. novembra 2023. godine, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, naučnoistraživačka ustanova Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, obilježava 15. godišnjicu svoga naučnog djelovanja.

Kako je u razgovoru za Agenciju MINA kazao direktor Instituta dr. Ferid Dautović, osnivanju ove ustanove prethodio je naučni skup "Islamska tradicija Bošnjaka: izvori, razvoj i institucije, perspektive".

- Referati na skupu, zajedno s raspravom koja je uslijedila nakon izloženih referata, ukazivali su na neophodnost osnivanja naučnoistraživačke ustanove Islamske zajednice koja bi se aktivno i sistematski bavila islamskom tradicijom Bošnjaka. Takvo ozračje rezultiralo je prijedlogom Mehmedalije Hadžića, organizatora spomenutog skupa, da naučni skup preraste u instituciju koja će nastaviti da kritički razmatra teme i pitanja iz područja islamske tradicije Bošnjaka koje su postavljene i uokvirene spomenutim skupom - naveo je Dautović.

Ističe da su ovaj prijedlog svi prisutni svesrdno podržali, te da je na temeljima ovog naučnog skupa, prijedloga Mehmedalije Hadžića i podrške prisutnih, na šestoj redovnoj sjednici Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održanoj 1. novembra 2008. godine, osnovan Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka te donesen Statut Instituta.

Institut se bavi naučnoistraživačkom djelatnošću iz oblasti islamske tradicije Bošnjaka koja obuhvata naučnoistraživački i obrazovni rad. Područje djelatnosti Instituta obuhvata proučavanje pisane i usmene, duhovne i materijalne tradicije Bošnjaka kao i proučavanje društvene i kulturne stvarnosti Bošnjaka.

Naučnoistraživački rad podrazumijeva kreativni rad čiji rezultat doprinosi otkrivanju novih znanja i korištenju postojećih znanja iz oblasti islamske tradicije Bošnjaka.

- U vrlo kratkom periodu Institut je uspješno realizirao niz zahtjevnih naučnoistraživačkih projekata na bosanskom, engleskom, njemačkom, francuskom, turskom i arapskom jeziku. Do 2023. godine Institut je izdao 38 knjiga. Brojne knjige objavljene su u dvojezičnom ili višejezičnom izdanju. Također, u periodu od 15 godina uposlenici Instituta objavili su preko 120 naučnih i istraživačkih radova u domaćim i inostranim akademskim časopisima, te u poglavljima knjiga na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku - naglasio je direktor Dautović.

Dodaje da je pored objavljivanja članaka i knjiga Institut u dosadašnjem radu samostalno i u suorganizaciji s domaćim i međunarodnim akademskim institucijama i fondacijama organizirao 25 značajnijih naučnih skupova, dok su uposlenici Instituta u posljednjih deset godina učestvovali na blizu stotinu međunarodnih, domaćih i regionalnih konferencija, naučnih skupova ili okruglih stolova, snimili četiri dokumentarna filma te organizirali sedam izložbi.

- Zahvaljujući aktivnom naučnom djelovanju, Institut je postao prepoznat kao jedina ustanova koja posvećeno, naučno i argumentirano djeluje na memorijalizaciji genocida nad Bošnjacima i afirmaciji islamske tradicije Bošnjaka i njenog očuvanja od stranih utjecaja.

Možemo sa sigurnošću potvrditi da je u 15 godina svoga postojanja Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka izrastao u respektabilnu i prepoznatljivu naučnoistraživačku ustanovu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i time opravdao svoje osnivanje i postojanje - zaključio je Dautović.

Svečano obilježavanje ove jubilarne godišnjice Instituta planirano je 15. novembra 2023. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u 14.30 sati.

Glavno predavanje na godišnjici održat će inicijator osnivanja i prvi direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka prof. Mehmedalija Hadžić.

(MINA)