A+ A A-

Održana 12. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

28 09 2023 06 sjednica rijaseta

U Sarajevu je danas pod predsjedavanjem reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića održana 12. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je data saglasnost na Pravila PPU "Dječiji koraci" MIZ Sarajevo, te usvojen prijedlog za finansijsku podršku projekata "Mreže mladih".

Na sjednici je razmatran i usvojen prijedlog Programa cjeloživotnog obrazovanja - Kurs "Uvod u izučavanje islama II" na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, koji je proslijeđen Vijeću muftija na odobravanje.

Rijaset je danas usvojio i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o polaganju vanrednih ispita u medresama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te data saglasnost na pokretanje studijskog programa Socijalne gerontologije na Islamskom pedagoškom fakultetu (IPF)  u Bihaću i saglasnost na Nastavni plan i program.

Danas su usvojeni i prijedlozi za imenovanje člana Upravnog odbora Fakulteta islamskih nauka i za imenovanje Upravnog odbora Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

Razamtran je i usvojen prijedlog za davanje saglasnosti na Odluku Upravnog odbora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu o proceduri prijema u radni odnos na Fakultetu, te usvojena Informacija o upisu učenika u prvi razred medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Članovi Rijaseta su dali saglasnosti za potpisivanje ugovora za udžbenike arapskog jezika sa izdavačem Buruj iz Egipta, te prihvatili Informaciju o programu obilježavanja pet godina od otvorenja Studentskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Razmatran je i usvojen Izvještaj o okončanju rada komisije za adaptaciju i opremanje objekta "Rijasetov đački dom" u Banjoj Luci, te razmatran prijedlog za davanje pozitivnog mišljenja na transformaciju/eksproprijaciju dijela vakufske nekretnine u vlasništvu Medžlisa Cazin.

Na sjednici je razmatran i usvojen prijedlog za davanje pozitivnog mišljenja na transformaciju/eksproprijaciju dijela vakufske imovine u vlasništvu Medžlisa Doboj.

Razmatrana je i usvojena Informacija o prikupljanju zekata, sadekatul-fitra i kurbana po džamijama u dijaspori za 2023. godinu, uz odluku da bude dostavljena svim krovnim organizacijama u dijaspori i svim muftijama u BiH.

Na sjednici je razmatran i usvojen prijedlog Pravilnika o dodjeli stipendija iz Fonda Bejtul-mal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te usvojen prijedlog Odluke o raspisivanju konkursa za dodjelu stipendija iz ovog fonda.

Rijaset je danas razmatra i usvojio Prednacrt pravilnika o službi u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, te usvojio prijedlog Odluke o osnivanju Tarikatskog centra.

Danas je usvojen i prijedlog Odluke o e-mail domenama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o obuhvatu tokova podataka i primjeni standarda u informacionom sistemu IZ u BiH.

Također, usvojen je i Izvještaj o stanju projekta Informacionog sistema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za period 1.1. do 1.9.2023. godine.

Razmatran je i usvojen prijedlog za imenovanje komisije za praćenje i nadzor politike plaća u Rijasetu i njegovim ustanovama, te usvojen prijedlog za izbor ponuđača za izvođenje radova rekonstrukcije grijanja u objektu Rijaseta u ulici Radnička 124.

Razmatran je i usvojen prijedlog za imenovanje člana Izvršnog odbora Međureligijskog vijeća u BiH.

Na današnjoj sjednici razmatrani su i brojni prijedlozi za odobrenje finansijske pomoći, te radno-pravni statusi i kadrovska pitanja, te tekuća pitanja iz nadležnosti Rijaseta.

(Preporod.info)