A+ A A-

Gradačac: Klanjana dženaza Osman-ef. Kavazoviću

23 08 2023 01 dzenaza osman ef kavazovic

U Jelovče selu kod Gradačca danas je nakon ikindije klanjana dženaza Osman-ef. Kavazoviću, koji je na ahiret preselio jučer u 71. godini.

Dženazu je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Prije dženaze kojoj je prisustvovao veliki broj članova porodice rahmetli Osman efendije, te brojne džematlije, kolege, prijatelji i saborci, obratio se muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

- Osman-efendija je na svojim leđima nosio težak teret ali njegova leđa su bila pouzdana cijelog života. Mi to svjedočimo. Do zadnjeg daha ostao je uspravan. I zato jeste primjer, primjer našeg vremena i u našem narodu. Sa velikom snagom, mogli bismo kazati nadahnuto, živio je i širio duh naše vjere i domovine Bosne i Hercegovine. Osman-ef. Kavazović, naš brat, kolega, imam, vojnik ove zemlje, imao je svijetao obraz, na čast svoje porodice, imameta, Islamske zajednice i na ponos domovine Bosne i Hercegovine, kazao je muftija Fazlović

Osman-ef. Kavazović rođen je u Jelovče Selu kod Gradačca i stariji je brat reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Obavljao je imamsku dužnost u Brezovom Polju kod Brčkog, gdje ga je zatekla agresija na Bosnu i Hercegovinu. Bio je borac Armije Republike Bosne i Hercegovine, a u toku agresije zatvaran je u logore. U logor Luka - Brčko odveden je 15. maja 1992. godine.

Nakon 22 dana provedena u logoru Luka - Brčko prebačen je u još poznatiji kazamat Batković. S još 60 logoraša iz logora Batković Osman-ef. Kavazović razmijenjen je 13. oktobra 1992. godine. 

Odlikovan je najvećim ratnim priznanjem Armije Republike Bosne i Hercegovine Zlatni ljiljan.

(Preporod.info)