A+ A A-

Pripreme za odlazak na hadž pri kraju, prvi vjernici u Medinu kreću 13. juna

15 05 2023 01 pripreme hadz

Pripreme za odlazak na hadž su pri kraju, a oko 2.200 vjernika iz Bosne i Hercegovine će ove godine obaviti petu islamsku dužnost - hadž.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Dževad Hadžić je u intervjuu za Fenu kazao da su sa organizacijom hadža 2023. godine počeli prije dva mjeseca.

Prijave se vrše putem online aplikacije samo za one koji prvi put obavljaju hadž, a osigurano je i 200 mjesta za bošnjačku dijasporu, za one koji imaju pasoš Bosne i Hercegovine.

Rezervisani su hoteli u Mekki i Medini, te potpisani ugovori s predstavnicima međugradskog prijevoza i kompanijama koje pružaju usluge na obrednim mjestima, Arefatu i Mini.

- Sve pripreme su već obavljene, a nakon što nam je Ministarstvo hadža Kraljevine Saudijske Arabije dodijelilo kvotu od 2.200 hodočasnika, raspisan je konkurs za prijem hadžija, i to je podijeljeno po muftijstvima u BiH. Svako muftijstvo ima obavezu da okupi i pripremi svoje hodočasnike - kazao je Hadžić.

Novina je što je Rijaset donio odluku da 200 mjesta osigura za bošnjačku dijasporu, te su poslane ponude za Njemačku, Ameriku, Švicarsku, Australiju i druge države.

Također je novina i to što se prijave vrše online aplikacijom, sa osnovnim podacima putnika i direktno šalju u bazu podataka. To olakšava posao oko rasporeda prema avio prijevozniku. Podaci se još prikupljaju, tako da, kako navodi Hadžić, konačni spiskovi tek slijede.

Interesovanje za hadž je ogromno, u nekim muftijstvima su kvote ispunjene, te ima i onih koji su na čekanju.

- Oni koji su već obavili hadž ne mogu putovati, ali bedeli, odnosno osobe koje u ime drugih obavljaju hadž mogu. Krajnji rok za predaju dokumenata je 25. maj i nadamo se da će oni koji su aplicirali na vrijeme dostaviti svu dokumentaciju - kazao je Hadžić.

Imaju određenih problema sa putnicima koji žive u drugim državama, jer zbog vize moraju dostaviti pasoš, ali će nastojati da i taj problem riješe u saradnji s Ambasadom KSA u Sarajevu.

Hadžije će pratiti 48 vodiča i četiri žene, šerijatske konsultantice, a vodit će grupu od po 45 hodočasnika.

- Vodiči su dužni nad hadžijama bdjeti 24 sata i odgovorni su za svoje grupe. Od njih nam i najviše zavisi uspjeh hadža. Ako vodič kvalitetno obavi posao sa svojom grupom onda je organizacija hadža uspješna - ističe Hadžić.

Za zdravlje hodočasnika brinut će medicinski tim ljekara i tehničara. Osam ljekara specijalista i osam medicinskih tehničara bit će raspoređeno u osam timova. Vodič ljekarima je doktor Emir Fazlibegović, kardiolog iz Mostara.

Hadžić pojašnjava da unazad nekoliko godina stariji ljudi od 65 godina nisu mogli obaviti hadž zbog epidemije Covid-19 i drugih ograničenja, ali ove godine nema nikakvih ograničenja tako da će biti dosta starijih hodočasnika.

Kako bi se upoznali sa svim pojedinostima obavljanja obreda hadža, u svim muftijstvima se održavaju seminari za hodočasnike na kojima ih vodiči i ljekari pripremaju da na najbolji način obave petu islamsku dužnost.

Pažnja se posvećuje i zdravstvenim aspektima puta, preventivnom djelovanju, jer, podsjeća Hadžić, neadekvatno korištenje klima uređaja u hotelima, pijenje hladnih napitaka, uzrokuje zdravstvene probleme, odnosno, infekcije respiratornog sistema.

- Prva grupa hodočasnika bi trebala sa Sarajevskog aerodroma poletjeti 13. juna. Hodočasnici će biti prevezeni u osam letova, 14., 15. i 16. juna - navodi on.

Ove godine avio prijevoznik je Jordan Aviation i Alexandrian Airlines.

U Medini će hodočasnici boraviti u dva hotela "Shahd Al Medinah“ i Al Madinah "Concorde", koji su blizu Poslanikove džamije. S obzirom da je ograničen boravak u Medini, od 13. do 19. juna, oni koji stignu prvi u Medini boravit će sedam dana, a oni koji stignu 16. juna bit će tri dana.

Svi hodočasnici će zajedno iz Medine krenuti za Mekku, ali će zato, oni koji su manje boravili u Medini, ostati duže u Mekki, tako da, kako kaže Hadžić, oni koji putuju prvi, prvi se i vraćaju u domovinu, a koji zadnji putuju zadnji se vraćaju.

U Mekki su rezervisani "Meridian Towers" hoteli, a od Harema su udaljeni desetak minuta. Za one koji ne mogu pješačiti, osigurani su autobusi ispred hotela koji voze svakih pet minuta.

- Ove godine ćemo u Mekku povesti i svog kuhara kako bi olakšali arapskim kuharima, jer vidio sam da naši hodočasnici nisu navikli na začinjenu hranu - navodi Hadžić.

Ukinuti su i uslovi Covid potvrda za dobijanje viza, te vakcinacija nije potrebna. Ali, Hadžić savjetuje da je dobro vakcinisati se radi sebe. Obavezna je samo vakcinacija protiv Meningokoknog meningitisa i ta se potvrda mora dostaviti (tzv. žuti karton).

Ove godine je hadž nešto skuplji u odnosu na prošlu godinu, a Hadžić je pojasnio da je na cijenu uticalo niz faktora - avio prijevoz je skuplji za nekoliko stotina eura, cijene u hotelima su veće. U biti to je oko 700 KM više, u odnosu na prošlu godinu.

Kraljevina Saudijska Arabija je uradila ogromne promjene na obrednim mjestima na kojima borave hadžije. Infrastruktura je u odnosu na 1987. godinu, kada je Hadžić prvi puta bio na hadžu, uveliko poboljšana i osavremenjena. Sve je urađeno po najnovijim svjetskim standardima gradnje.

- Razlika je ogromna u pružanju usluga hadžijama. Danas na Arefatu su klimatizirani šatori, komoditet je veliki, osigurani su obroci na Arefatu i na Mini. Za one koji žele duže ostati na Mini, osigurani su im smještaj i tri obroka, a osiguran im je i prijevoz - ističe Hadžić.

Kraljevina Saudijska Arabija donijela je odluku za hodočasnike iz Evrope kojom je propisano da agencije preuzimaju organizaciju putovanja na hadž. Svi moraju sami aplicirati i to za tri aranžmana, a cijene su 8.000, 15.000 i 20.000 eura.  

Na osnovu iskustva i znanja koje ima, Hadžić kaže da nije jednostavno organizirati grupni odlazak na hadž u ovim turbulentnim vremenima, inflacije, ratovi, krize, a naročito kada je i vrijeme odmora i teško je naći i avio prijevoznike.

Spomenuo je i to da grupna putovanja mogu organizirati BiH, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Republika Albanija.  

- Stoga, smatram da naša organizacija hadža nije skupa, a kvalitetna je, u odnosu na druge države - kazao je Hadžić.

Kako bi hadž što ljepše i lakše obavili, poručio je budućim hadžijama da poštuju pravila, da slušaju ljekare i vodiče, da uvijek imaju na umu da su gosti Uzvišenog Allaha, da svoje ibadete u potpunosti i lijepo izvršavaju, da dove za sebe, svoje najmilije i domovinu Bosnu i Hercegovinu. 

(Preporod.info)