A+ A A-

Iftar reisul-uleme sa saradnicima projekta "Pod nebom vedre vjere": Živ projekat koji je već u svojoj misiji

  • 0101

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizovali su večeras u Sarajevu iftar za saradnike projekta "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne".

Nakon iftara je prikazana prezentacija o nastanku ovog projekta, te video-sadržaj o svim njegovim sekcijama.

Prisutnim gostima se ovom prilikom obratio direktor Uprave za obrazovanje i nauku prof. dr. Dževad Hodžić.

On je zahvalio reisul-ulemi i predsjedniku Odbora za promociju i podršku Safetu Softiću na podršci koju na različite načine daju ovom projektu.

- Želim kazati da je ovdje prisutna glavnina naših snaga koju čine ljudi koji uređuju i vode web-stranicu koja do ovog trenutka bilježi više od 600.000 posjeta. Ovdje su i producentski, kustoski i redakcijski tim, te ustanove sa kojima sarađujemo - kazao je dr. Hodžić, naglasivši da će Uprava za jednu od narednih sjednica pripremiti izvještaj o svim aktivnostima realizovanim u okviru ovog projekta.

Tokom svog obraćanja, reisul-ulema Kavazović je pohvalio angažman saradnika projekta i njegovu dinamiku.

- Ono što mogu primijetiti je da se radi o jednom živom projektu koji je već u svojoj misiji. Znam da ste obišli mnogo gradova uložili trud i pripremili materijal, na čemu vam želim zahvaliti - poručio je.

Izrazio je riječi zadovoljstva zbog toga što će uskoro u izložbenoj formi biti prezentovano ono što je tokom stoljeća nastajalo kao kulturno i materijalno dobro našeg naroda i Islamske zajednice

- Projekat govori o nama, a iz ovih kratkih filmova smo mogli pogledati neke njegove dijelove. Na ovaj način pokazujemo lice svijetu koji nas ne poznaje ili nas jako malo poznaje.

Nadam se da će ovaj projekat otvoriti jedno novo poglavlje, te da će ovaj projekat i izložba imati svoje stalno boravište, a da će Muzej Islamske zajednice biti naša stalna obaveza - zaključio je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Podsjećamo, radi se o vrlo ambicioznom i zahtjevnom multimedijalnom projektu kojem je cilj da se predstave kulturno-historijski aspekti i dostignuća muslimana u Bosni i Hercegovini koja dokumentovano i naučno potvrđuju evropsku bit, te doprinose njihovom boljem upoznavanju.

Zvanično otvaranje izložbe "Pod nebom vedre vjere" planirano je u mjesecu septembru ove godine. 

Projekat se realizira pod visokim pokroviteljstvom reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, a dobio je podršku brojnih institucija, općina, gradova, fondacija, muzeja, te društveno odgovornih firmi.

(Preporod.info)