A+ A A-

Sastanak egipatskog muftije sa muftijama i rukovodstvom Islamske zajednice u BiH

  • 0101

Visoki gost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini egipatski muftija Ševki Ibrahim Abdulkerim Musa Allam sastao se danas u Sarajevu sa muftijama i rukovodstvom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je, obraćajući se prisutnima, kazao da Egipat zauzima posebno mjesto u srcima muslimana, prije svega zbog Azhara, iz kojeg stoljećima svijetli nauka.

- Muftija nam je ukazao na izazove sa kojima se suočavamo. Na svako pitanje, na svaki izazov, ulema treba da daje odgovore, treba da okuplja zajednicu muslimana, treba da im služi, a najbolje će im služiti ako svojim primjerom ulema bude živjela islam - rekao je reisu-l-ulema.

Stanje muslimana u Bosni i Hercegovini, ali i u Evropi je izazovno, dodao je Kavazović.

- Suočavamo se s različitim problemima, a sve to od nas uleme, prije svega, traži da budemo posvećeni i da ostanemo na onoj platformi zbog koje je Uzvišeni Allah i poslao Poslanika Muhameda. Zbog toga, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je sretna da ima prijatelja kakav je egipatski muftija i da ima prijatelje u tako značajnoj zemlji, kakva je Egipat - poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Egipatski muftija je ovom prilikom održao prigodno predavanje, naglasivši da živimo u doba ogromnog napretka i razvoja, za koje bi naši preci rekli da je to plod mašte.

- Kur'an i sunet nude rješenja za sve izazove, u svim vremenima. Kur'an i sunet su regulirali kretanje života na Arabijskom poluotoku, ali sa prolaskom vremena, vidimo da su poruke iz Kur'ana i suneta primjenjive u svakom vremenu. To vidimo i kroz širenje islama širom svijeta, jer su ga prihvatile mnogobrojne i različite kulture i narodi - rekao je, između ostalog, egipatski muftija.

Zaključeno je da će oposjeta egipatskog muftije Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini biti korak prema boljoj saradnji i unaprjeđenju postojećih odnosa.

(Preporod.info)