A+ A A-

USKORO DŽAMIJA U TIVTU

tivat_big     Svečanom akademijom i večeri ilahija i kasida u prepunoj dvorani Centra za kulturu, sinoć je u Tivtu obilježena Nova muslimanska hidžretska 1428. godina i osnivanje novouspostavljenog džemata Islamske zajednice Crne Gore (IZCG) za Boku i Budvu.

     Tivatski imam Adem Emrović je naveo da su aktivnosti na uspostavljanju džemata IZCG u Boki i Budvi, sa sjedištem u Tivtu, počele prije sedam mjeseci.
- IZCG odavno nastoji da i u ovoj regiji udovolji traženjima i potrebama vjernika za formiranje džemata i obezbjeđivanje molitvenog prostora i današnji dan je istorijski jer udaramo temelje džemata za Boku i Budvu. Gradonačelnik Dragan Kankaraš dao nam je iskrenu podršku i ohrabrio nas da možemo raditi nesmetano ovdje u Tivtu, naravno u okviru zakonskih i propisa IZ, da pomognemo ovom narodu da jednom ispliva iz jednog mora u kojem su dugo bili, a mogu slobodno reći da nije bilo njihovo more. Skoro da ih je to more bilo preplavilo jer, ne poznajući sebe i svoju vjeru, nekako se dešava da se i svoji korijeni zaboravljaju, otuđuje se čovjek od svoje vjere, a mi to ne smijemo dozvoliti, pogotovo danas kada imamo sve uslove u ovom društvu koje teži demokratiji - kazao je Emrović.
    Za njih se, dodaje, "znalo samo po biračkim spiskovima i kada nekoga treba birati, obećavaju se brda i doline”.  

    - Od večeras više neće biti tako, biće uvažavanje - koliko nas neko uvažava, toliko ćemo i mi njega - istakao je Emrović. On je naglasio da im je Opština već ponudila i lokaciju za gradnju džamije, ali da IZ očekuje da se za muslimane obezbijedi i posebno groblje ili poseban prostor na gradskom groblju.
     Emrović je kazao da je u uspostavljanju džemata za Boku naišao i na pozitivne reakcije mještana Boke pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti.
Potpredsjednik Opštine Krsto Bošković je poručio da će IZCG imati podršku lokalne vlasti.
     - Crna Gora je multinacionalna i multikonfesionalna država, za nju smo se svi borili ruku pod ruku i ona će svakom svom građaninu obezbijediti da slobodno ispovijeda svoju vjeru - kazao je reis IZCG Rifat Fejzić.

 

(http://www.bosnjaci.net)