A+ A A-

HRVATI SU PODIJELJENI ZBOG CRKVE I POLITIKE

pulic     Do pucanja šavova našeg nacionalnog bića došlo je zahvaljujući nedozrelim političarima i međunarodnom djelovanju, riječi su kardinala vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića, izrečenih juče na zajedničkom zasjedanju biskupa HBK i Biskupske konferencije BiH u Zagrebu.

     Šira hrvatska javnost sa obje strane granice zagrebačko obraćanje vrhbosanskog kardinala najvjerovatnije će svrstati u kategoriju već saslušanih protokolarnih govora, zbog čega treba pripomenuti da je prvi put jedan katolički velikodostojnik otvoreno detektovao probleme u kojima se već godinama nalaze Hrvati, katolici u BiH.
     Naglašavajući da o situaciji u BiH nije jednostavno govoriti, kardinal Puljić dodao je "da nije bilo dosta što je rat prepolovio broj vjernika u dvjema biskupijama i jednoj administraturi, nego su popucali šavovi našeg nacionalnog bića, zahvaljujući nedozrelim političarima i međunarodnom djelovanju".

     Osim političke i nacionalne podijeljenosti sve malobrojnijeg hrvatskog nacionalnog korpusa, kardinal Vinko Puljić po prvi put je ukazao i na vjersku podjelu riječima kako se "taj duh osjeća i u crkvenom ozračju. Neke baštine nosimo iz hisotorije, a druga bremena tovarimo iz sadašnjosti".
Iako možda iz razumljivih razloga eksplicite javnosti nije htio otvoreno reći o kojim je političkim i historijsko-vjerskim podjelama govorio jučer u Zagrebu, posve je izvjesno da sugeriše prvo na podijeljenost među političkim strankama te franjevcima i dijacezancima.

 

(http://www.24sata.info)