A+ A A-

Muftija Dedović i načelnik Vukadin posjetili Omeroviće

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin primio je danas u svom uredu delegaciju Islamske zajednice, predvođenu mostarskim muftijom Salemom ef. Dedovićem, v.d. glavnim duvanjskim imamom Edinom ef. Kukićem i predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad Ibrahimom Kapetanovićem.

Povod sastanka je bio nemili događaj koji se prije dva dana dogodio u selu Omerovići, kada je skupina mladića iz susjedne općine Posušje u ranim jutarnjim satima izvršila kukavički razbojnički upad u džemat Omerovići, pokušala demolirati džamiju, te huliganski zastrašivala stanovnike ovog sela.

Muftija Dedović je rekao da je ovo krupan incident, ali je istakao kako ga ohrabruje stav općinskih vlasti na čelu sa načelnikom Vukadinom koje su se odmah oglasile, osudivši ovaj barbarski čin.

Muftija je iskazao zahvalnost i odao priznanje policiji na pronalasku počinilaca, te je izrazio nadu da će pravosudni organi u što skorije vrijeme slučaj privesti kraju i počiniocima izreći odgovarajuću kaznu.  

Načelnik Ivan Vukadin je, uz osudu pomenutog događaja, kazao kako je općinu Tomislavgrad uvijek krasio suživot svih naroda koji tu žive i kako je napad na bilo koga neprihvatljiv, a pogotovo na vjerske objekte, pohvalivši policijske strukture koje su brzom intervencijom otkrile i uhapsile počinitelje. 

Nakon sastanaka održanog u zgradi općine Tomislavgrad, načelnik općine Ivan Vukadin, pomoćnik načelnika za planiranje i razvoj Nedžad Nuhić, načelnik Policijske uprave Tomislavgrad Ilija Jakić i predstavnici Islamske zajednice predvođeni muftijom Dedovićem zajednički su se uputili u Omeroviće, gdje su se sastali s napadnutim i oštećenim stanovnicima ovoga sela i uputili im riječi podrške i ohrabrenja.

Nakon posjete Omerovićima muftija je posjetio i gosp. Izeta – Isku Tiru u selu Mokronoge na čijoj kući je u mjesecu ramazanu ispisan grafit uvredljivog sadržaja.

(muftijstvo-mostarsko.ba)

 

  • 11