A+ A A-

Sarajevski muftija prisustvova sjednici Izvršnog odbora MIZ Olovo

U Olovu 17. augusta 2015. godine održana je IV  redovna sjednica Izvršnog odbora MIZ Olovo.

Sjednici Izvršnog odbora su prisustvovali svi članovi. Sjednici je prisustvovao i muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković.

Izvršni odbor MIZ Olovo je usvojio izvještaj o prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra. Akcija je uspješno provedena i vidan je blagi porast u odnosnu na ranije godine.  Izvršni odbor MIZ Olovo je raspravljao i o dinamici  naplate članarine u tekućoj godini. Konstatovano je da naplata ide zacrtanom dinamikom.

Članovi Izvršnog odbora MIZ Olovo razmatrali su aktivnosti održavanja ovogodišnjih 21. dovišta. Donijeto je niz odluka o završnoj i centralnoj šehidskoj dovi koja će se održati 20. augusta 2015. godine.  Izvršni odbor MIZ Olovo je prihvatio i Izvještaj o izgradnji džamije u Gurdićima, čije radno otvorenje će biti upriličeno u septembru. Također Izvršni odbor MIZ Olovo je donio nekoliko odluka o aktivnostima na izgradnji čaršijske džamije u Olovu.

Izvršni odbor MIZ Olovo je dao saglasnost na prijedlog datuma održavanja 8. jesenjih mevluda.

Sarajevski muftija prof. dr. Enes ef. Ljevaković imao je aktivno učešće tokom sjednice, te je uputio nekoliko bitnih smejrnica i uputa članovima Izvršnog odbora, između ostalog je rekao: „Drago mi je da prisustvojem i učestvujem u radu na ovoj sjednici. Vidim da ima prostora za poboljšanje i da je nužno da se konstatno promovišu vrijednosti svoje sredine. Najznačajni projekat Islamske zajednice ovdje je svakako izgradnja gradske džamije. Treba krenuti u realizaciju izgradnje što prije.“

Nakon sjednice Izvršnog odbora MIZ Olovo, muftija je u pratnji glavnog imama Esad ef. Pepića, predsjenika medžlisa h. Osmana Gurde, sabornika IZ u BIH mr. Muja Kućanovića i člana Ustavnog suda IZ u BiH prof. dr. Vedada Gurde prisustvoao radnom sastanku sa načelnikom općine Olovo gosp. Đemalom-Kemo Memagićem.

Muftija je tokom ugodnog razgovora čestitao načelniku općine Olovo Dan općine Olovo. Razgovarano je o aktivnostima koje je nužno poduzeti oko gradske džamije. 

E. P.

  • 11