A+ A A-

Aktivnosti muftije zeničkog

Manifestacija ''Čuvari Kur'ana'' u Tvrđavi Vranduk

U okviru Vjersko-kulturne manifestacije ''Lastavica 2015.'', u petak, 31. augusta, u Tvrđavi Vranduk, u organizaciji Muftiluka zeničkog, održana je večer Kur'ana pod nazivom ''Čuvari  Kur'ana'''.

Učesnici večeri Kur'ana u Vrandučkoj tvrđavi bili su hafizi Muftiluka zeničkog: hfz. mr. Enes ef. Beganović, hfz. Sead ef. Šahinović, hfz. Husejn ef. Čajlaković, hfz. Amir ef. Kaknjo, hfz. Ishak ef. Efendić, hfz. Sulejman ef. Rafuna, hfz. Hidajet ef. Talić, hfz. Nermin ef. Ibrahimović, hfz. Ahmed ef. Bukvić, hfz. Harun ef. Efendić, hfz. Senad ef. Podojak, Munzir ef. Čelenka i Muris ef. Braćkan.

Program manifestacije realiziran je kroz učenje Kur'ana pomenutih hafiza, učenje ilahija i obraćanja hfz. prof. dr. Safveta Halilovića i muftije zeničkog mr. Ejub ef. Dautovića.

Profesor Halilović i muftija zenički u svojim obraćanjima, između ostaloga, ukazali su na značaj učenja Kur'ana i življenja u skladu sa njegovim principima.

  • 11

Postavljen kamen temeljac za džamiju u zeničkom naselju Varošište

U petak 31. jula 2015. godine u zeničkom naselju Varošište postavljen je kamen temeljac za izgradnju džamije koju finansiraju braća Ismet i Besim Begić, zenički privrednici i vakifi ove džamije.

Kamen temeljac postavili su muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović i vakifi Ismet i Besim Begić.

Svečanosti postavljanja kamena temeljca prisustvovao je veliki broj džematlija, prvenstveno mještana ovog zeničkog naselja te predstavnici vjerskog, kulturnog i privrednog života Zenice.

Nakon pozdravnih riječi imama imama Ramiz ef. Redžića i glavnog imama MIZ Zenica mr. Jakub ef. Salkice, prisutnim vjernicima obratio se vakif Ismet Begić, izražavajući zahvalnost Allahu, dž.š. što mu je omogućio da čini ovo hair djelo i zadovoljstvo što se počelo sa realizacijom njegove želje, želje brata Besima i njihovih porodica, da izgrade džamiju u svome naselju.

Prisutnim se obratio i prof. dr. Zuhdija Adilović, ističući vrijednost građenja džamija -  Allahu, dž.š., najdražih kuća. Nakon prof. Adilovića, uslijedila je besjeda muftije zeničkog mr. Ejub ef. Dautovića.

Muftija je čestitao vakifima na ovom hair djelu, naglasivši da je sretan što među Bošnjacima imamo čestitih, darežjivih i spremnih da žrtvuju svoj imetak na Božijem putu. Muftija je, također, istakao: ''Gradeći ovu džamiju mi potvrđujemo svoj iman i kazujemo sadašnjim i budućim generacijama da volimo Allaha, dž.š., i Poslanika Muhammeda, a.s., da gradimo kuću u kojoj se uči kako se poštuju roditelji, rodbina i komšije, kako se čuva džemat i zajednica, kako se voli domovina, kuću u kojoj se odgaja čovjek da bude iskren, pošten i čestit''.

  • 11