A+ A A-

Bajramske aktivnosti muftije goraždanskog

U petak, 17. jula 2015.godine, prvog dana ramazanskog bajrama, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić predvodio je bajram-namaz u Kajserija džamiji u Goraždu. Bajram-namazu predhodilo je klanjanje sabah-namaza i prigodan program kojeg su izveli hafizi učač Bajram-namaz u ovoj džamiji  klanjalo je više od dvije hiljade klanjača.

Muftija je poslije bajram-namaza zajedno sa premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde mr. sci. Emirom Okovićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Goražde Rasim ef. Džafićem i predsjednikom ovog medžlisa mr. sci. Kananom Kanlićem obišao bolesnike i osoblje u Kantonalnoj bolnici u Goraždu. Pacijentima bolnice i osoblju uručeni su prigodni pokloni.

Bajramski prijem muftije goraždanskog za predstavnike vjerskog, javnog, kulturnog, privrednog i političkog života upriličen je istoga dana u 19:00 sati u zgradi Islamskog kulturno-obrazovnog centra u Goraždu. Prijemu su prisustvovali i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde mr. sci. Emir Oković, načelnik općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović, načelnik općine Foča u Federaciji Bosne i Hercegovine g-din Zijad Kunovac, te sveštnik iz Novog Goražda jerej Mihajlo Andrić.

Prvog dana bajrama muftija Remzija ef. Pitić prisustvovao je i tradicionalnom bajramskom koncertu 'Nek' mirišu avlije'. Koncert su zajedno organizirali Muftijstvo goraždansko, Medžlis Islamske zajednice Goražde i Centar za kulturu Goražde. Koncert je održan u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde, a nastupili su Džejla Ramović, Kenan Garčević, Muški vokalno-instrumentalni sastav 'Behar’ i Sekcija za očuvanje tradicije i običaja Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde. Poseban gost koncerta bio je Armin Muzaferija. Muftija je ovom prilikom prisutnima čestitao bajram, a najuspješnjim polaznicima mektebske i nastave islamske vjeronauke uručio prigodne bajramluke.

U subotu, 18.jula 2015.godine, drugog dana bajrama, Muftija je zajedno sa delegacijama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Općine Goražde, Udruženja porodica šehida i poginulih boraca i drugih boračkih organizacija, te sa imamima Medžlisa Islamske zajednice Goražde i džematlijama posjetio goraždanska mezarja Glamoč, Omeđak, Baćci i Kolijevke. Poslije obilaska mezarja u Kajsrija džamiji u Goraždu je pred podne-namaz proučena i poklonjena hatma šehidima. Šehidima je ujedno poklonjena i hatma koju su u okviru tradicionalne ramazanske mukabele za žene proučile džemalijke.

Poslije podne-namaza Muftija je u Islamskom kulturno-obrazovnom centru prisustvovao bajramskom prijemu i sastanku sa imamima Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

Dženan Imamović

  • 0101