A+ A A-

Obilježena 20. godišnjica Genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i klanjana dženaza šehidima

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari u subotu 11. jula 2015. godine obilježena je 20. godišnjica Genocida nad Bošnjacima i klanjana dženaza za 136 šehida, žrtava Genocida.

15 07 2015 13 sreb dzen 1

Komemoraciji, koja je prethodila dženazi, prisustvovalo je preko 80 državnih delegacija iz svih dijelova svijeta.

Potom je izveden vjerski dio programa. Hafizi Mensur Malkić, Aziz Alili i Senad Podojak obilježili su ovaj dio manifestacije svojim učenjem kur’anskih ulomaka, ezana i salavata. Spojeno i skraćeno, a na osnovu fetve Vahida-ef. Fazlovića, muftije tuzlanskog, klanjani su podne-namaz, koji je predvodio Mehmed-ef. Gormez, predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske, te ikindija-namaz, koju je klanjao Mustafa-ef. Cerić, bivši reisul-ulema IZ u BiH.

Nakon namaza, prisutnima se obratio Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Tokom svoga obraćanja, reisu-l-ulema Kavazović je objavio Fetvu o genocidu u Srebrenici, koju je donijelo Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH, a kojom radnje terora, ubijanja i protjerivanja muslimana u zaštićenoj zoni Srebrenice i Žepe, sa stajališta islamskog prava, kvalificira genocidom nad muslimanima Bošnjacima, te kojom su lokaliteti Srebrenica i Žepa proglašeni Šehitlucima Genocida nad muslimanima Bošnjacima.

15 07 2015 13 sreb dzen 2

Dženazu namaz žrtvama genocida, za njih 136, predvodio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Nakon klanjanja dženaze tabuti su iznešeni od Musale do mezarja, gdje su ukopani, uz čitanje njihovih imena. Učenjem dove završeno je obilježavanje XX godišnjice Genocida i klanjanje dženaze namaza žrtvama.

(www.muftijstvotz.ba)