A+ A A-

Iftar i teravih-namaz u Aladža džamiji u Foči

U srijedu, 15.jula 2015.godine, u Aladža džamiji u Foči upriličen je iftar i klanjan teravih namaz po prvi put od kada je počelo zidanje ranije porušenih zidova ove nadaleko poznate fočanske džamije. I prošlih godina na platou porušene Aladža džamije organizirani su iftari i teravih namazi, ali je ovo bio prvi put poslije dvadeset tri godine od njenog rušenja da se džematlije okupe unutar zidova džamije.

Organizator iftara bio je Medžlis Islamske zajednice Foča, a pokrovitelj humanitarna organizacija 'Dijaspora – sadake' iz Austrije.

Akšam-namaz imamio je Faruk ef. Džankić, imam Atik Ali-pašine džamije u Foči i vršilac dužnosti glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Foča.

Poslije iftara upriličen je prigodan program u okviru kojeg je proučen Ja Sin šehidima Foče i graditelju Aladža džamije Hasanu Naziru. Prisutnima se vazi-nasihatom obratio muftija goraždanski Remzija ef. Pitić. Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Foča Salem ef. Ćemo poželio je dobrodošlicu svima prisutnima, a pokrovitelju zahvalio za podršku u organizaciji iftara. 

Jaciju-namaz imamio je muftija Remzija ef. Pitić, teravih-namaz Faruk ef. Džankić i Rasim ef. Džafić  - glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde , a vitr-namaz  Fadil ef. Arifović – imam u fočanskom džematu Jeleč.

Dženan Imamović

  • 11