A+ A A-

„Ramazan u Bosni“: Predavanje Alje ef. Cikotića, posjeta iz Zvornika, nastup mekteblija iz Ključa

Aljo-ef. Cikotić: „Želiš li sreću, uputu i lijek? Uči Kur'an!“

Trećeg dana manifestacije „Ramazan u Bosni“ posjetioci su imali priliku da poslušaju predavanje jednog od ponajboljih vaiza na našim prostorima, Alje-ef. Cikotića iz džemata Kalibunar (MIZ Travnik). Predavanje je bilo posvećeno fenomenu iskrenog pokanja, nade u Božiju milost i oprost i činjenju dobrih djela. Na specifičan način koji krijepi duše i srca, Aljo-ef. je uspio izmamiti brojne uzdahe, pokoju suzu i navesti nas da se zapitamo o smislu našeg postojanja i povratku Jedinom Rabbu.

16 07 2015 07 ram bos man 2

Kao efikasan način popravljanja naših srca, približavanja spasu i odbacivanju grijeha, Aljo-ef. je spomenuo Kur'an, božansku uputu, lijek i usmjerenje ka dobru i odbacivanju zla. Ramazan je mjesec Kur'ana, mjesec mukabela i hatmi, pa je stoga i divan poklon svakom od nas i prilika da budemo bolji u svakom pogledu.

Predavač je prisutnima prenio važnu poruku koja se može sažeti u slijedećem: „Ma koliko da si griješio, ma koliko koliko teško da je tvoje stanje, ne gubi nadu, otjeraj tugu i pesimizam, razvedri lice i prihvati radosnu vijest, milost i Božiju uputu svim srcem sa osmijehom i radošću!“ Čovječe, ne gubi nadu, spomeni Allaha i pokaj se, a On se raduje tebi i čeka tvoj povratak, i znaj da te Allah neće iznevjeriti niti ostaviti na cjedilu.

U nastavku članka donosimo nekoliko prelijepih poruka s predavanja dragog Alje-ef. Cikotića:

„Braćo i sestre, nemojte nikada zbog šejtana izgubiti nadu u Allahovu milost i oprost. Drugi pristup je kad ti šejtan kaže: „Pa dobar si ti, dobar si ti kakvih ima!“ I onda sebi čovjek umisli pa kaže: „Ja sam stvarno dobar! Eto idem dva puta u džamiju godišnje!“ Ima onih koji kažu: „Pa ja idem svaku džumu na namaz!“, a ima i onih koji sva tri namaza klanjaju u džamiji, sabah i jacija su im poteški, ali ove druge ne propuštaju!

E, valja se sada izboriti protiv šejtana, valja se izboriti protiv svojih strasti, protiv svojih kompleksa, ali večeras sam želio podsjetiti sve nas da je Allah Uzvišeni raduje i obraduje pokajanju svoga roba. Da je kod Uzvišenog Allaha, svaki onaj ko mu se obrati, dobrodošao i da će mu Allah zanemariti sve ono što je prije radio ukoliko se pokaje, i uzvjeruje i dobra djela čini.

Allah, dž.š., će njihova loša djela u dobra pretvoriti, Allah će učiniti da u njihovim srcima nakon tuge, brige i nestabilnosti, zavlada mir, zavlada u porodici bereket, jer koliko mi imamo slučajeva, da smo doživjeli da su nam ispričali oni koji su rođeni u muslimanskim sredinama, ali koji nisu za života slušali ezan. Jer kako Kur'an kaže: „Nisu slijepe oči, već srca u grudima!“ Imate osobe koje imaju i uši, ali ne čuju, imaju oči, ali ne vide, imaju srca, ali ne osjećaju, pa kad im Allah prosvjetli njihove duše, i upoznaju svoga Stvoritelja i Gospodara, toliko se obraduju, toliko se njihovi životi promijene.

Mi smo ovog mubarek-mjeseca ramazana u Travniku, u vezirskom gradu, imali jednu djevojku koja je drugi dan ramazana izgovorila kelime-i-šehadet jer je tragala za identitetom, tragala je za duševnim mirom. Pronašla ga je u lijepoj vjeri, dini islamu, ali joj je puno pomoglo lijepo društvo. Zapamtimo, braćo i sestre, Poslanik, a.s., kaže: „Čovjek je u vjeri svoga prijatelja, pa neka svako od vas gleda s kime će biti prijatelj!“ Kada ste u lijepom društvu, kada slušate lijep govor, osjećate se lijepo, i to društvo vas podstiče da uvijek razmišljamo zbog čega smo došli na ovaj svijet, ko nas je stvorio, s kakvom ulogom nas stvorio i postavio na Zemlju, i šta je to što nas čeka nakon ovog prolaznog svijeta. Kada smo u lijepom društvu, te teme nas lagano usmjeravaju da razmišljamo jer ljudski um je jedan od izvora spoznaje Pravog puta.

Nakon ljudskog uma, i Allahova Objava, Kur'an-i-Kerim, kao najsnažniji govor, usmjerava nas ka onome što je hajr. Zato ko god želi da spozna cilj i svrhu svog postojanja na dunjaluku, neka uči Kur'an koji je upravo Allah, dž.š., počeo objavljivati u noći Kadr, u posljednjoj trećini mubarek-ramazana.

Svako od nas želi da bude sretan, svako od nas želi da bude zdrav, svako od nas ima želju da bude spašen i na ovome i na budućem svijetu. Allah, dž.š., je objavio Kur'an koji je uputa i lijek. Ako želimo usmjerenje koje će nas upoznati s periodom prije stvaranja roda ljudskog, s stvaranjem Adema i Havve, s postupkom šejtana Iblisa, l.a., u tom momentu, da saznamo kako se je ponašao ljudski rod sve do Muhammeda, s.a.v.s., ako želimo spoznati poruke koje mi danas trebamo poštovati, i nakon toga putovati u budućnost, to ćemo postići učeči Allahov Govor Kur'an.

Ako želimo da se Allah, dž.š., obraća nama, učimo Kur'an, braćo i sestre, jer u njemu je lijek, u njemu je uputa, u njemu je Allahova milost, u njemu je poziv da se iskreno pokajemo, da iskreno uzvjerujemo i dobra djela činimo, da na putu dobra ustrajemo i da postignemo sreću ovoga i budućeg svijeta.“

Nastup mektebske djece iz Ključa na manifestaciji „Ramazan u Bosni“

Trećeg dana manifestacije „Ramazan u Bosni“ mnogobrojna publika je imala priliku da uživa u posebnom scenskom programu u izvođenju 47 polaznika mektebske nastave iz svih džemata Medžlisa IZ Ključ. Njihov nastup nazvan “Mubarek Ramazan” je sastavljen od više dijelova koji na veoma poučan i dojmljiv način prezentuju najvažnije elemente ramazanskog ugođaja i ljepota, počev od ustajanja na sehur, klanjanja sabah-namaza, te učenja mukabele. Program je uključivao i spominjanje fadileta i koristi ramazana kroz ajete i hadise Božijeg Poslanika, a.s., kao i tradicionalni doček iftara za sofrom, gdje se povede priča o značaju posta, iftaru, običajima i ramazanu. Nastup je bio popraćen izvođenjem ilahijama o ramazanu, dok su na kraju proučeni ašere i dova.

Sarajevska publika nije krila oduševljenje s viđenim te su djeci čitavo vrijeme davali podršku, nagradivši ih velikim salvama aplauza tokom i nakon završetka priredbe. Topla dobrodošlica i divna podrška su ostavili traga na male goste iz Ključa koji nisu krili svoju sreću, pa i suze radosnice zbog doživljenog.

Za uspjeh djece iz Ključa zasigurno su najzaslužniji vrijedni imami s područja Medžlisa IZ-a Ključ, na čelu s požrtvovanim profesorom Erminom-ef. Vučkićem. U samoj pripremi programa su učestvovali svi imami s područja Medžlisa Ključ, dok je nastup polaznika mektebske pouke u Sarajevu predvodio  Amel-ef. Kalabić, zajedno s imamima Atif-ef. Vučkićem, Mirsad-ef. Hamedovićem, Mensur-ef. Štulanovićem i Amel-ef. Spahićem.

„Manifestacija 'Ramazan u Bosni' je nadmašila sva naša očekivanja, zaista je organizirana na visokom nivou i na najljepši način prezentuje univerzalne vrijednosti našem narodu i svim posjetiocima. Ovom prilikom bismo se željeli zahvaliti organizatorima ove manifestacije, Rijasetu IZ-a u BiH-a te njihovim prijateljima iz nevladinog sektora koji su nas na najljepši način ugostili i dočekali. Veliku zahvalnost dugujemo mr. Nusretu-ef. Abdibegoviću koji nam je uputio poziv za učešće na ovoj manifestaciji, te banjalučkom muftiji dr. Osmanu Kozliću i glavnom imamu MIZ Ključ Erminu-ef. Vučkiću koji su najzaslužniji za naš današnji nastup i na čiju pomoć u radu uvijek možemo računati“, izjavio je Amel-ef. Kalabić.

Mektebski polaznici i imami iz Ključa su poziv za učešće u manifestaciji dobili od strane mr. Nusret-ef. Abdibegovića, direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-a u BiH-a, koji je bio gost tradicinalne manifestacije „Dan mekteba“ u Ključu i izrazio želju da sarajevska publika vide scenski nastup djece iz Ključa.

„Manifestacija „Dan mekteba“ Ključ se posljednjih petnaest godina održava 15. aprila  u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Ključ. Ove godine su polaznici mektebske nastave sa svojim muallimima na jedan novi način prezentovali stečena znanja u mektebu svojim roditeljima, džematlijama i svim građanima. Tema ovogodišnje manifestacije bila je “Mubarek Ramazan”, radi se o istom programu koji smo večeras vidjeli na manifestaciji 'Ramazan u Bosni'. Djeca su se predstavila moderiranjem programa, učenjem ilahija i scenskim nastupom. Pored mnogih gostiju i zvanica, našao se je i direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović koji je bio jako sretan uspjehom svih džemata sa područja Medžlisa IZ-e Ključ. Obećao je pozvati polaznike mektebske pouke svih džemata  s područja Medžlisa IZ-e Ključ da isti program koji je izveden bude predstavljen i pred publikom u Sarajevu gdje se po prvi put ove godine organizira manifestacija 'Ramazan u Bosni.' Mi smo se odazvali tom pozivu, a putovanje smo iskoristili za upoznavanje s historijskim i kulturnim znamenitostima naše zemlje, uključujući posjet šehidskom mezarju u Travniku“, istakao je Amel-ef. Kalabić.

  • kljuc1kljuc1

Omladina iz Zvornika na manifestaciji „Ramazan u Bosni“

Trećeg dana manifestacije 'Ramazan u Bosni' organizatori su imali priliku da ugoste omladinu i imame iz Zvornika. Pedesetak mladića i djevojaka, predvođenih s imamima Senadom i Mirsadom Mumićem, su bili počasne zvanice manifestacije, te su uživali u bogatom iftaru i druženju, te osjetili ljepote ramazanske atmosfere u gradu Sarajevu. Na ovaj način organizatori su željeli da iskažu solidarnost i podršku Bošnjacima povratnicima u manji entitet i ojačaju naše međusobne veze.

16 07 2015 07 ram bos man 1

„Naša želja je da pokažemo našim povratnicima da nisu sami i da ih nismo zaboravili. Poručujemo im da ih volimo, da ih nosimo u našim srcima i dovimo za njih. Njihov dolazak ovdje nam svima mnogo znači. Hvala im na dolasku, nadam se da će se osjetiti kao kod vlastite kuće, kod nas imaju bujruma u svako doba i drago nam je što smo imali priliku da im ukažemo dobrodošlicu“, istakao je dr. Adem Zalihić, član organizacionog tima manifestacije.

„Nemamo riječi za doček, sve je na visokom nivou, dočekani smo na najljepši način. Zahvaljujemo se organizatorima, Rijasetu IZ-a te nevladinim organizacijama, na pozivu, na divnom dočeku i druženju koje su nam priredili. Omladina je takođe oduševljena i prezadovoljna s svim što smo ovdje imali priliku vidjeti i doživjeti, sve pohvale našim domaćinima,“ističe Senad-ef. Mumić.

Život povratnika nije uvijek lagan i muče ih raznorazni problemi, od ekonomskih do ugrožavanja osnovnih ljudskih prava. Ipak, imami kao predvodnici povratka smatraju da Bošnjaci nemaju drugog izbora, osim da se nameću svojim radom, trudom i zajedništvom. U slozi i međusobnoj ljubavi leži naša snaga i mogućnost boljeg života.

„Zvornik je općina u koju su se vratili mnogi Bošnjaci, u kojoj nastavljamo naš život i nadamo se boljoj budućnosti. To je naša rodna gruda koju volimo, koju trebamo čuvati i prenijeti budućim generacijama. Ekonomska situacija nije baš najbolja, ali ne treba gubiti nadu i posustati, već se boriti da svima nama bude bolje. Samo zajedničkim snagama možemo uspjeti“, ističe Senad-ef.

Senad-ef. Mumić je imam u džematu Zaseok, a njegov rođeni brat blizanac Mirsad je efendija u džematu Međeđa MIZ Zvornik. Oba džemata su povratnička, džamije su obnovljene 1999. i 2006. godine, a vjerske aktivnosti se redovno obavljaju. U jedan glas ističu da je omladina najveće bogatstvo tog povratničkog mjesta te u njima vide iskru nade za opstanak islama i Bošnjaka na tom dijelu naše države.

Posebna briga se posvećuje očuvanju vjere i tradicije Bošnjaka, te sjećanju na heroje proteklog rata. Desetoga maja svake godine se obilježava dan kada je narod džemata Zaseok predvođen narodnim herojem Senadom-Mehdinom Hodžićem pružio snažan otpor agresorima,. Tom prilikom se posjećuje mjesto njegove pogibije, i održi se historijski čas. Nakon toga se u džamiji prouči tevhid šehidima, a onda se posjećuju šehidska mezarja.  Ovoj manifestaciji prisustvuje veliki broj građana i imama iz drugih džemata.

„Najviše nas raduje veliki broj omladine koji žive u Zvorniku. S ponosom kažemo da oni čine i veliki dio naših džematlija, redovno dolaze i vole džamiju, organizujemo zajednička druženja, iftare i sijela. Mladi vode računa o svojoj vjeri i tradiciji, a mi kao imami u povratničkim mjestima nastojimo da ih na tom putu usmjeravamo. Organizujemo prigodna predavanja, ekskurzije, kurseve kur'anskog pisma. Posvećeni smo radu s mladima, jer u tome vidimo našu budućnost. Omladina je naša snaga i veliki potencijal kojem mi moramo pružiti podršku i priliku da uspiju u životu.“

„Ramazan u Zvorniku je posebna priča, tada smo posebno bliski jedni drugima. Organizujemo mukabele, druženja, teravih i noćne namaze, zajedničke iftare. Posebno svečano je bilo u 27. noći kada je naša omladina pripremila i poseban program. Ramazan povezuje naše ljude i budi u nama nadu u bolje sutra“, naglašava Senad-ef. Mumić.

Nedim Botić