A+ A A-

Održan mimohod u Sisku “Srebrenica svijetom hodi”

11. juli 1995. je najtužniji i najbolniji datum u našoj povijesti koji svjedoči o najvećem genocidu nakon Drugog svjetskog rata na tlu Europe kada je u periodu od 5 dana poubijeno preko 8000 ljudi samo zbog toga što su bili drugačiji, drugačije vjere i nacije.

Srebrenica je mračna mrlja na savjesti Europe koja je dopustila da se na njezinom geografskom prostoru desi genocid ovakvih razmjera.

Svake godine suosjećamo u boli sa stotinama srebreničkih majki kojima je svaki dan života bolan, sa uzdasima tuge i očaja za svojim sinovima, muževima…Svake godine  11. jula upućujemo dove (molbe) Svemogućem Bogu da se NIKADA, NIKOME I NIGDJE VIŠE NE PONOVI SREBRENICA  jer mi nesmijemo i nemožemo mrziti ali nesmijemo i nemožemo zaboraviti.

Jedan autobus sisačkih Bošnjaka i njihovih prijatelja otišao je na dženazu u Potočare, Srebrenicu da klanja dženazu-namaz za 126 ekshumiranih srebreničkih šehida od kojih je 18 maloljetnika.

Ovo je tužna 20. obljetnica od srebreničkog genocida.

Mi koji smo ostali u Sisku, pridružili smo se svim većim gradovima u R Hrvatskoj kroz mirni i dostojanstveni mimohod pod nazivom “Srebrenica svijetom hodi” kojim smo šetajući glavnim ulicama grada Siska u majicama sa natpisom željeli odaslati poruku mira, nade i želje da se NIKADA, NIKOME I NIGDJE VIŠE NE PONOVI SREBRENICA.

Koloni sjećanja pridružio se biskup sisački Vlado Košić koji je istakao kako ljudsko zlo uvijek treba osuditi prema bilo kome da se učini, a Srebrenica je najveći primjer ljudskog zla na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Na sisačkoj tržnici “Kontroba” glavni imam sisački kratko se obratio podsjećajući na genocid u Srebrenici te na kraju proučio dovu (molbu Svemogućem):

Molimo Te, Bože,

Da tuga bude nada,

Da osveta bude pravda,

Da majčina suza bude molitva

Da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

Amin!

(www.medzlis-sisak.net)

  • 11