A+ A A-

Mostar: Centralni programi povodom Lejletu-l-Kadra održan u džematu Zalik

Programe obilježavanja mubarek noći Lejlet-l-Kadra muslimani u Mostaru su počeli zajedničkim iftarom na malonogometnom stadionu u Sjevernom logoru. Iftar je deseti put zaredom organizirao Medžlis Islamske zajednice Mostar, a prisustvovalo mu je oko 1000 postača. Svi pripadnici islama, željni postizanja vrijednosti ove mubarek noći, zadnjih deset dana ramazana provode u posebnoj pobožnosti. Muslimani će  ovu noć obilježiti učenjem Kur’ana, zikrom, pomaganjem, razmišljanjem, dovom i drugim korisnim poslovima i ibadetima. Stoga se i džemati trude da na dostojan način obilježe ovu noć i da u njoj učine što više dobrih djela. Na zajedničkom iftaru postačima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić.

Zahvalio se rukovodstvu Islamske zajednice u Mostaru  koji su utemeljili tradiciju zajedničkog iftara na otvorenom za postače Mostara, ocijenivši kako je ovo veliki poduhvat i od velikog značaja za izgradnju ramazanske atmosfere u Mostaru.

Tumačeći poruke noći Lejletu-l-Kadra Suljo ef. pozvao okupljene da nastave izgrađivati zajedništvo kako bi očuvali  ponos i dostojanstvo. „Gradeći džemat mi gradimo našu bolju budućnost, izgrađujući na taj način i našu domovinu“, kazao je ef. Cikotić. Poručio je da je jedna od poruka noći Lejletu-l-Kadra i ramazan općeniti popravljanje međusobnih odnosa. „Dobra djela i dobročinstvo su najbolji emanet koji ćemo ostaviti generacijama koje dolaze iza nas“, kazao je ef. Cikotić. 

Poslije zajedničkog iftara na ljetnoj Musali džemata Zalik postači su klanjali akšam namaz nakon čega su poklonjene hatme pred duše umrlih. U džametu Zalik običaj je da se svake godine u danu pred mubarek noć od ikindije namaza do akšama prouči hatma dova šehidima Bosne i Hercegovine. Džematlije predvođeni imamom Šefik ef. Čavčićem raspodjelili su džuzeve i proučili cijeli Kur'an do iftara.

Šefik ef. Čavčić u okviru centralnog programa obilježavanja mubarek večeri Lejletu-l-Kadr kojeg su pripremili članice hora El-Kamer u kratkom obraćanju džematu je apostrofirao ljudsku potrebu za učenjem Kur'ana, ljudsku potrebu da izgrađuje ljubav i iskren odnos prema Božijoj riječi. U tom kontekstu i na temleju te vrste ljubavi, podsjetio je da su u džematu Zalik uložili velike napore da naprave zadovoljavajući ambijent za sve posjetioce centralnog programa. „A ima li boljeg način za naše zadovoljstvo od zadovoljstva činjenja sedžde u ovom impozantnom broju, kad nekoliko stotina vjernika u isti tren čine sedždu“, istakao je ef. Čavčić.

Klanjanju teravih namaza inače prisustvovalo je preko hiljadu vjernika.  

Vjernicima su se još obratili glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić i mostarski muftija Salem ef. Dedović. Ef. Cikotić podsjetio je na vrijednosti Lejletu-l-Kadra. „Objava Kur'ana počela je u ovoj noći. Osamljivanje Muhameda a.s. u pećini Hira i njegova briga za stanje svoga naroda je kulminirala slanjem meleka Džibrila i prvom objavom“, dodao je. Jedan od blagodati ove noći, kako je kazao, je i  prisustvo meleka na zemlji, i stoga u ovoj noći se vjernici nastoje približiti što bliže Božijoj milosti i Božijem oprostu.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović u ovogodišnjoj Kaderskoj poruci pozvao je vjernike da najprije iskažu zahvalnost za sve blagodati koje im je Uzvišeni Bog poklonio ovog ramazana. Ohrabrio je postače  koji su svojim odricanjem od vlastitih prohtjeva  potvrdili svoj iman i nesalomljivu odanost vjeri islamu kazavši kako je to najbolji dokaz našeg odnosa prema Poslaniku koji je post nazvao sigurnom utvrdom istrajnosti. „Vjernici se stalno trebaju dokazivati i potvrđivati svoju vjeru. U postu postižemo puni stepen odanosti svom Gospodaru“, podsjetio je muftija Dedović.

Osvrnuvši se na aktuelne društvene tokove u cjelokupnom društvu muftija je protumačio jedno od imena ove noći Selam. „Ova noć Selam (mir), Dragi Bog je Selam (mir). To je jedno od Njegovih imena,  i Dragi bog poziva u kuću Selama (Kuću mira).  Bog traži da preko posta izgradimo kulturu mira, kulturu pomirenja,  kulturu uvažavanja, i da trasiramo puteve do spasa i nade. Ništa neće samo od sebe doći. Za to se moramo žrtvovati, jer mir se najprije mora izgraditi u sebi, mora se htjeti da se hoće da se želi i da se ima volja. Moraju se izgraditi međuljudski odnosi na bazi kulture mira uvažavanja i respekta. Nikako drukčije se ne može dostići mir, dostići mir spas i nada. I evo Bog dragi nam je dao ove darove, post, Kur'an i dao dar nad darovima Lejle i kadr da se dostigne mir, spas i nada i na ovom i na budućem svijetu“, rekao je muftija mostarski.

I u svim drugim džematima organizirani su prigodni programi i velikom broju njih i noći dobrovoljni namazi a u nekima čak i zajednički sehur.

H.E.

  • 11