A+ A A-

Zajednički iftar za društveno angažirane žene Muftijstva mostarskog

U prelijepom ambijentu blagajske tekije u četvrtak, 9. jula 2015. godine Muftijstvo mostarsko je organiziralo iftar za aktivistice muftijstva, ali i za društveno angažirane žene grada Mostara.

Među prisutnim su se našle profesorice Karađozbegove medrese, profesorice i nastavnice Vjeronauke, žene iz javnog i kulturnog života. Iftaru su prisustvovali muftija mostarski Salem ef. Dedović, direktor Karađozbegove medrese hfz. Aid Tulek, te predstavnik Medžlisa IZ Mostar Hišam ef. Hafizović.

Nakon iftara, gošćama se obratila i poželjela dobrodošlicu prof. Ramiza Bandić Kafadar, profesorica u Karađoz-begovoj medresi i Koordinatorica za ženski aktivizam, brak i porodicu pri Muftijstvu mostarskom.

Profesorica je prisutne upoznala sa aktivnostima koje je Rijaset IZ poduzeo s ciljem afirmacije žene i jačanja njenje pozicije u društvu, naglasivši da je pri Upravi za vjerske poslove formiran Odjel za brak i porodicu i ženski aktivizam. Upoznavši prisutne sa programskim zadacima Odjela, posebno je naglasila da uspjeh planiranih zadataka ovisi o "našoj spremnosti na međusobnu saradnju kroz uvezivanje i umrežavanje nas žena različitih profesionalnih orijentacija kroz IZ".

Muftija mostarski Salem ef. Dedović je u svom obraćanju izrazio zahvalnost na dosadašnjoj saradnji, te je pozvao da se manjim Medžlisima pomogne i da se podrže projekti ženskog aktivizma u njima.

Pozvao je prisutne žene da se uključe u projekte koji će se realizirati putem Odjela za brak i porodicu, te da na taj način doprinesu afirmaciji žene, izgradnji boljeg položaja u društvu i očuvanju i zaštiti tradicionalnih islamskih vrijednosti porodice i braka.

Kao pozitivan primjer naveo je Kulturno-edukativni centar za ženu "Sehara" koji već godinama uspješno djeluje pri Medžlisu Islamske zajednice Mostar.

Muftija Dedović je naglasio spremnost i obavezu kako muftijstva tako i ostalih institucija IZ da pomognu projekte koje će diktirati Odjel za brak i porodicu.

Prisutne gošće su izrazile svoju radost i zadovoljstvo pokrenutim aktivnostima, ali su iskazale i svoju spremnost da podrže i učestvuju u realizaciji istih shodno njihovim mogućnostima i potrebama IZ. 

Nakon zajednički obavljenog akšam-namaza druženje je nastavljeno uz kahvu i muhabet sve do početka teravih namaza.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)

  • 11