A+ A A-

Direktor Uprave za vjerske poslove posjetio Priboju

U nedjelju, 05.07.2015. godine, Medžlis Islamske Priboj je bio domaćin „Velikog iftara“ u haremu Hasan-agine džamije koji je bio i centralna manifestacija u okviru „Festivala islama“ na nivou Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, a ujedno i ispraćaj dr Enesa ef. Svrake sa funkcije glavnog imama MIZ-e Priboj na novo radno mjesto u Rijasetu BiH. Velikom iftaru prisustvovalo je oko 500 džematlija, a posebna čast nam je bila što smo imali priliku da ugostimo najviše velikodostojnike Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa predsjednikom mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem i muftijom sandžačkim Muamer ef. Zukorlićem. Obzirom da ovakvi iftari nose poruku prijateljstva i međusobnog zbližavanja sa nama su bili i musafiri iz Rijaseta BiH na čelu sa direktorom uprave za vjerske poslove mr Nusretom ef. Abdibegovićem, kao i uvjek drag gost iz Saudijske Arabije hfz. Muhamed Adbulaziz.

U svojim obraćanjima predsjednik Mešihata muftija dr Mevlud ef. Dudić, kao i muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić uputili su riječi zahvalnosti za dosadašnji nesebičan angažman dr Enesa ef. Svrake na unaprjeđenju rada Islamske zajednice uvjereni da će na tom planu nastaviti i na novoj funkciji. Kao znak zahvalnosti muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić mu je uručio i priznanje.

Prisutnima se obratio i direktor Uprave za vjerske poslove u Rijasetu BiH mr. Nusret ef. Abdibegović koji je bio u zvaničnoj posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, medžlisima Prijepolje i Priboj. Nije krio svoje oduševljenje i radost što je dio ovog veličanstvenog skupa na velikom iftaru, ali isto tako iskazao je i svoju zabrinutost za probleme sa kojima se suočavaju imami i džematlije u Prijepolju, obećavajući da će upoznati Rijaset sa tom situacijom i dati svoj doprinos u rješavanju istih.

Ispred Medžlisa Islamske zajednice Priboj predsjednik h. Haris Zeković je, također, uručio zahvalnicu dr Enesu Svraki kao skromno priznanje za dvodecenijsko nesebično zalaganje i rad za dobrobit islama, Medžlisa Islamske zajednice Priboj i muslimana, poučavanje djece, omladine i odraslih propisima vjere Islama, čuvanju i razvijanju Islamske zajednice, kulture i tradicije našeg naroda.

Pored spomenutih, iftaru su prisustvovali rukovodioci ustanova i službi islamske zajednice, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Suad Bećirović, glavni imami i predsjednici susjednih medžlisa, kao i predstavnici bošnjačkih političkih partija, nacionalnih organizacija iz Sandžaka i dijaspore.

Da bi ugođaj bio još ljepši potrudili su se muški članovi hora Selsebil Medžlisa Islamske zajednice Priboj Zejd Svraka i Emir Karaosmanović koji su svojim milozvučnim glasovima razgalili naše duše učenjem ilahija.

Harun ef. Eminagić

  • 0101