A+ A A-

Predavanje „Kako se nositi sa islamofobijom – reagiranje i izvještavanje“

Komisija za slobodu vjere Rijaseta islamske zajednice u BiH i Centar za napredne studije (CNS) organiziraju predavanje pod nazivom „How to deal with Islamophobia – responding and reporting“ (Kako se nositi sa islamofobijom – reagiranje i izvještavanje).

Predavanje će biti održano u ponedjeljak 13. jula, sa početkom u 16 sati u Hotelu Art (ul. Vladislava Skarića 3).

Predavač je Marwan Muhammad, trenutno zaposlen kao OSCE-ov Savjetnik za borbu protiv netolerancije i diskriminacije muslimana u centralnom uredu u Varšavi, a koji posjeduje i veliko iskustvo borbe protiv islamofobije u Francuskoj. Izlaganje će biti na engleskom jeziku.

Cilj ovog predavanja jeste predstavljanje metoda i mehanizama borbe protiv islamofobije počevši od pristupa ljudima pri pojašnjavanju samog pojma i pojave, do jačanja povjerenja u institucije kojima bi se ovakve i slične pojave trebale prijaviti na dalje postupanje.

Ovim putem molimo da prijave za prisustvo predavanju izvršite najkasnije do petka 10. jula putem e-maila projectmanager@cns.ba, ili putem broja telefona: +387 61 330 035 (Mirnes Duranović). Ukoliko vam je potreban prijevod, molimo vas da to naznačite.

09 07 2015 10 naj pred mm iOd 2014, Marwan Muhammad radi kao savjetnik u OSCE-u za netoleranciju protiv muslimana, gdje vodi projekte putem kojih se poboljšavaju način na koje se u 57 zemalja članica OSCE-a planira borba protiv islamofobije. Marwan Muhammad je u svoje prioritete za 2015. uvrstio rad sa medijima, zbog načina na koji mediji prikazuju muslimane te rad na olakšavanju pristupa obrazovanju i radu za muslimanke. Marwan kontinuirano djeluje kao savjetnik za nevladine organizacije i muslimanske zajednice u Evropi. Od 2010. do 2014. radio je kao glasnogovorik Kolektiva za borbu protiv islamofobije u Francuskoj, najaktivnijoj organizaciji za borbu protiv diskriminacije i zločina iz mržnje. Po obrazovanju je statističar i matematičar te osnivač „StatX-a“, agencija koja se specijalizira za korištenje statističkih podataka i analiza za društvenu promjenu.