A+ A A-

Bihać: Društveno aktivne žene na iftaru u Muftijstvu bihaćkom

U četvrtak, 02. jula u prostorijama muftijstva Bihaćkog upriličen je iftar za mnoge zvanice na koji su pozvane i društveno aktivne žene iz vjerskog i društvenog života.

Nakon iftara, ženama je uz kahvu predstavljen novi koncept rada Islamske zajednice u BiH. Naglašeno je da Islamska zajednica na čelu sa Reisu-l-ulemom, Husein ef. Kavazovićem, shvata ulogu, značaj i važnost bosanskohercegovačke žene, te otvara jedan novi pristup u svom radu kroz djelovanje institucija Islamske zajednice. Žene će od sada kroz Odjel za brak i porodicu, koji se dalje grana na referat za brak i porodicu i referat za ženski aktivizam, imati priliku da organizirano djeluju kroz projekte Islamske zajednice. Cilj je da se uvežu postojeći ženski kapaciteti, te da se podrži i olakša rad i djelovanje ženama pri džematima, medžlisima i muftijstvima.

Koordinatorica za ženski aktivizam pri muftijstvu Bihaćkom, Nina Halilbašić, istakla je kako su u skoroj budućnosti u planu konkretni projekti korisni za žene, djecu, roditelje i porodice. Također je naglasila da se očekuje posjeta mr. Đermane Šeta, šefice Odjela za brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ-e, koja će se sastati sa ženama koje su prisustvovale iftaru, a i sa drugima koje nisu bile u prilici prisustvovati, ali su istaknute kao društveno aktivne. Zvanice su izrazile zadovoljstvo s novom idejom i spremnost na buduću saradnju.

 

  • 11