A+ A A-

17. Tradicionalni iftar za privrednike Muftiluka zeničkog

U ponedjeljak 6. jula 2015. godine u Hotelu Zenica u Zenici organiziran je 17. tradicionalni iftar za privrednike Muftiluka zeničkog.

Domaćini iftara, kojem se odazvalo oko 400 zvanica, pored muftije zeničkog mr. Ejub ef. Dautovića, bili su braća h. Ismet i h. Besim Begić, vlasnici firme ''Almy'' d.o.o. Zenica.

Nakon uvodnih obraćanja h. Ismeta Begića i dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Zuhdije Adilovića, prisutnima se besjedom obratio muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović koji se zahvalio na odzivu, čestitao ramazan-i-šerif, ukazao na značaj ibadeta u mubarek ramazanu, apostrofirajući da su vjera, porodica i domovina ključne odrednice na kojima Bošnjaci mogu osigurati sebi sreću na ovom i Budućem svijetu.

Muftija je prisutne podsjetio na dužnost zekata, institucionalnu obavezu svakog muslimana, koji se isključivo daje u bejtu-l-mal, iz kojeg se pomažu različite ustanove, institucije i socijalno ugrožene kategorije našega društva. Muftija je istakao da je značajna uloga zekata u formiranju i razvoju društvene svijesti i odgovornosti, samim tim, što institucijom zekata islam izgrađuje i pojedinca i zajednicu, i na taj način čuva jedinstvo zajednice i institucionalni način njenog rada i djelovanja. Davanjem zekata izvan bejtu-l-mala ne ispunjavamo ovu obavezu.

Također, muftija je prisutne upoznao sa aktivnostima koje će u okviru obilježavanja 20 godišnjice genocida u Srebrenici biti realizirane na području Muftiluka zeničkog.

  • 0101