A+ A A-

Delegacija pokrajinskog Parlamenta Hessena u posjeti Medžlisu IZ Mostar

Predstavnici Medžlisa IZ Mostar  primili su u subotu, 04. jula 2015. godine, visoku delegaciju njemačkog pokrajinskog parlamenta iz Hessena, predvođeni predsjednikom Parlamenta njemačke savezne pokrajine Hessena Norbertom Kartmannom.

Njemačke parlamentarce o djelovanu Islamske zajednice na lokalnom nivou upoznali su o predsjednik IO Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac i glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić. Tokom razgovora visoki gosti iskazali su interesovanje o stepenu i načinu međureligijske tolerancije i saradnje na lokalnom nivou. što je Predsjednik Jelovac tu saradnju je ocijenio izuzetno dobrom pogotovo sa predstavnicima Franjevačkog samostana u Mostaru Srpskom pravoslavnom crkvom i Jevrejskom zajednicom.

Gosti su se interesirali i o načinu izvođenja vjerske nastave među muslimanskom populacijom te o djelovanju netradicionalnih muslimanskih grupa i pojedinaca na području Bosne u Hercegovine. „ Način prakticiranja islam koji se živi u Evropi puno je liberalniji od onoga koji se primjećuje na bliskom istoku. Vi prakticirate način vjerovanja koji je stoljećima prisutna na tlu Evrope i mi želimo da razgovaramo o teme“, Istakao je predsjednik Hessenskog Parlamenta Kartmann.

Na kraju sastanka njemački parlamentarci su poručili kako  žele postići dobru saradnju sa svim političkim subjektima u Bosni i Hercegovini i vjerskim zajednica zbog napretka i budućnosti države Bosne i Hercegovine.

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/06-07-2015-07-most-pos-par-njem