A+ A A-

Šipovo: Mevludska svečanost povodom Lejletu-l-Bedra

U petak, 03.10.2015. godine centralni bedranski program na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce održan je u džematu Šipovo. Pored džematlija sa područja džemata Šipovo programu su prisustvovali i džematlije džemata: Pljeva, Volari, Bešnjevo, Jajce-Grad i Pšenika. Prisutne je poselamio i dobrodošlicu zaželio Sadik ef. Đulabić imam džemata Šipovo, a program su izveli polaznici mekteba Šipovo.

Nakon programa prisutne je poselamio i prigodnim vazom se obratio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jajce Zehrudin ef. Hadžić, koji je govorio o porukama Bedra koje su svevremenske. Također glavni imam je govorio o važnosti institucije bejtu-l-mal i davanja zekata i sadekatu-l-fitra u bejtu-l-mal kao jedino ispravno i institucionalno rješenje. Također u svome obraćanju glavni imam je istakao važnost namaza, učenja Kur'ana i dove u Ramazanu i da se to mnogostruko u Ramazanu nagrađuje.

Na kraju svoga obraćanja glavni imam je naglasio važnost džematlije. Ramazanska poruka na području Medžlisa islamske zajednice Jajce u toku mjeseca ramazana 1436.h.g je „Biti džematlija je najveća blagodat“. Glavni imam je istakao važnost što smo džematlije i da trebamo biti džematlije i u džamiji i izvan džamije, u svojim porodicama, sa komšijama, prijateljima itd.

Na kraju možemo reći da je posjeta na bedranskom programu bila zadovoljavajuća. Na kraju Sadik ef. Đulabić je pozvao prisutne džematlije na obilježavanje fethu-l-Mekke u Jezeru 20-tog ramazana poslije teravih-namaza.

Amel Aganović

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/06-07-2015-05-mev-sip-lb