A+ A A-

Rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu u posjeti Austriji

Iako džemat Feldkirch po broju članova spada u manje džemate na prostoru Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, projekat izgradnje islamskog centra u ovom džematu po svojoj važnosti i ubraja među najaktivnije na prostoru dijaspore. To je prvi bošnjački džemat koji je osnovan na ovoj regiji i iz kojeg će kasnije nići još dva džemata.

Obzirom da dugi niz godina svoje aktivnosti provode u iznajmljenom objektu, vrijedne džematlije su pokrenule akciju kupovine zemljišta, projektovanje objekta IC-a a nakon toga i izgradnju istog. Iz razgovora sa predstavnicima lokalne zajednice dobili smo informaciju da su Bošnjaci na ovom prostoru od svih imigranata najbolje integrisani. Dokaz tome je i jednoglasna odluka Općinskog Vijeća da Bošnjacima daju građevinsku dozvolu za izgradnju pomenutog centra.

Nakon davne 1968. godine ovo je prva jednoglasna odluka Općinskog Vijeća po određenom pitanju. U želji da do kraja ove godine i uđu u dio prostora namijenjen kao mesdžid, vrijedne džematlije su organizirale program u ovom mubarek mjesecu sa željom da animiraju svoje i okolne džematlije za dodatnom podrškom te su tim povodom pozvali i šefa odjela za dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžića. Od gostiju pored Mirsad ef. bio je pristuran i vjerski ataše R. Turske iz Bregenza, gosp. Ibrahim Yazar.

Organiziran je zajednički iftar, klanjanje akšam i teravih namaza a nakon toga prigodno obračanje Mirad ef. i druženje do sehura. Sutradan je Mirsad ef. u objektu novog centra imao i radni sastanak sa džematskim i građevinskim odborom.

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/06-07-2015-03-ur-bd-pos-au