A+ A A-

Centralna svečanost povodom Lejletu-l-Bedra u banjalučkoj Ferhadiji

U petak, 03. jula 2015. godine/ 16. ramazana, 1436. h.g. nakon klanjanja teravih-namaza, obilježena je Centralna svečanost na nivou Rijaseta Islamske zajednice u BiH povodom noći Bedra. Veliki broj vjernika u Ferhadiji džamiji na svečan način uz učenje Kur'ana, mevluda, ilahija i zikra prisjetili su se Lejletu-l-bedra, bitke koja se dogodila 624. godine koja je imala presudnu ulogu za zajednicu muslimana.

04 07 2015 02 lb bl 1

Mevludskom programu prisustvovao je veliki broj vjernika ali i gostiju koji su htjeli da podjele radost ove mubarek noći u obnovljenoj Ferhadiji.

04 07 2015 02 lb bl 2U svojstvu domaćina muftija banjalučki, dr. Osman-ef. Kozlić, zahvalio se na dolasku gostima te ohrabrio vjernike i podijelio radost sa svima. Dobrodošlicu gostima uputio je glavni imam MIZ Banja Luka, Muhedin-ef. Spahić. Mevludskom programu kao gost-domaćin prisustvovao je direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, mr. Nusret-ef. Abdibegović u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme. Mr. Nusret-ef. Abdibegović u svojoj besjedi je rekao da Rijaset Islamske zajednice BiH organizirajući ovakvu svečanost u Ferhadiji želi dati podršku i iskazati brigu kao što je to i ranije činio. Posebno je istakao da dobro uvijek mora pobijediti zlo, kao što je obnova Ferhadije džamije pobijedila njeno rušenje.

Svojim prisustvom ovaj svečani mevlud su uvečali direktor Travničke medrese, mr. Dževdet-ef. ŠoŠić, glavni imami i imami koji su došli iz raznih krajeva BiH.

Mevludsku svečanost su zabilježili novinari Anadolije kao i kamere RTRS-a, koji će prikazati dio programa u sklopu bajramskog programa.

(www.muftijstvobanjalucko.ba)