A+ A A-

Hafiska mukabela u Gradačcu

Ove godine hafisku mukabelu u džamiji Husein-kapetana Gradaščevića u Gradaćcu poslije podne-namaza  uče četiri hafiza: Kemal  ef. Mehić, imam u džematu Reuf-begova džamija u Gradačcu, Damir ef. Jahić, imam u džematu Tutnjevac u Srebreniku, Muhamed Fetić iz Zenice, student orijentalistike u Sarajevu i Ernad Kujraković iz Gradačca, student FIN-a u Sarajevu.

Na mukabelu dolaze muslimani i muslimanke iz većine gradačačkih džemata, a ponekad i iz susjednih gradova, te veliki broj učenika iz gradačačkih mekteba. Prije podne-namaza (od 12:30-13:00) glavni  imam Nusret ef. Kujraković protefsiri i napravi kraći osvrt na džuz Kur'ana koji se uči taj dan.

Višestruka je vrijednost ove mukabele: vjerska/duhovna, edukacijska, integracijska, informacijska, tradicijska i kultorološka.

Hafiske mukabele uz ramazan su specifičnosti bosanskih muslimana. Mukabela, javno učenje Kur'ana,  podrazumijeva džemat, a džemat je sam po sebi velika vrijednost te su i ibadeti u džematu vredniji, ali i ljudi su korisniji i sigurniji.

Nusret ef. Kujraković

  • 0101