A+ A A-

Travnik: Zajednički iftar aktivistica Mežlisa IZ Travnik i Muftijstva travničkog

Muftijstvo travničko je u saradnji sa Elči Ibrahim-pašinom medresom u nedjelju, 28. juna, 2015. godine organiziralo iftar za žene aktivne pri medžlisima i džematima na području Muftijstva travničkog. Iftaru je prisustvovalo oko 100 žena koje djeluju na ovom području iz Travnika, Busovače, Donjeg i Gornjeg Vakufa, Bugojna, Jajca, itd. Iftaru su također prisustvovale i muallime i uposlenice medžlisa te profesorice iz travničke medrese.

Gošćama je poželjela dobrodošlicu prof. Lejla Bešo-Haskić, Koordinatorica za ženski aktivizam i porodicu pri travničkom muftijstvu. Ona je prisutnima prenijela selame muftije travničkog, dr. Adilovića te direktora medrese mr. Šošića. Naglasila je da Islamska zajednica na čelu sa Reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, shvata ulogu, značaj i važnost bosanskohercegovačke žene te otvara jedan novi pristup u svom radu kroz djelovanje institucija Islamske zajednice.

Ispred Uprave za vjerske poslove Rijaseta iftaru je prisustvovala mr. Đermana Šeta, šefica Odjela za brak i porodicu koja se takođe prisutnima obratila i prenijela selame direktora pomenute Uprave mr. Nusreta ef. Abdibegovića te ukratko predstavila koncept rada Odjela za brak i porodicu koji su svom radu ima dva segmenta rada: 1. ženski aktivizam i 2. brak i porodica.

Prisutne su na kraju izrazile svoju zahvalnost organizatorima iftara uz nadu da će sada kroz novi vid djelovanja imati priliku da više međusobno sarađuju i djeluju. Na kraju je uslijedilo druženje uz kahvu.

  • 0101