A+ A A-

Ramazanska hutba direktora Uprave za vjerske poslove u Istiqlal džamiji

dzamija istiklalDirektor uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice mr. Nusret Abdibegović održao je drugu ramazansku hutbu u Istiqlal džamiji u Sarajevu.

U prepunoj Istiqlal džamije, pred tri hiljade vjernika, direktor Abdibegović je u hutbi istakao važnost i ulogu ramazanskih ibadeta u odgoju i osvještavanju pojedinaca ali i naroda. Da bismo kao zajednica i narod dostigli zrelost, potrebno je svim propisima islama, a posebno osnovnim šartima islama, pristupiti ozbiljno i odgovorno. Kao pojedinci ali i kao narod bit ćemo uspješni i na pravom putu samo ako se međusobno  poštujemo, ako svoje autoritete i ulemu budemo cijenili i čuvali sistem Islamske zajednice, koji je kao takav garant našeg opstanka i prosperiteta na ovim područjima.

Također, Nusret ef. Abdibegović pozvao je džematlije Istiqlal džamije da podrže i uključe se u rad i aktivnosti Islamske zajednice, da čuvaju svoju tradiciju, te da kroz zekat i sadekatu-l-fitr, kojeg predaju u bejtu-l-mal Islamske zajednice, potvrde svoju pripadnost našim džematima, a što je bez sumnje neizmjeran zalog i doprinos slobodi, prosperitetu i selametu budućih generacija.