A+ A A-

Gornji Vakuf: Hatma dove u Duratbegović Docu

Dana 07.06.2015. odnosno 20. šabana 1436. u džematu Duratbegović Dolac, MIZ Gornji Vakuf, održane su hatma dove za deset vrijednih polaznika mektebske nastave ovog džemata. Ovo je hvala Allahu dž.š. 11. poslijeratna generacija svršenika hatmi i kako je naglasio muallim Izet ef. Zorlak  i prva generacija u kojoj su svi Svršenici srednjoškolci.

23 06 2015 02 hat dur dol 1

Ovoj nesvakidašnjoj svečanosti prisustvovali su glavni imam MIZ Gornji Vakuf mr. Enes ef. Omerović, te imami nekoliko susjednih džemata: Fadil ef. Topalović iz džemata Batuša, Nedžad ef. Huseinović iz džemata Grnica, Nijaz ef. Keso iz džemata Bistrica, Rusmir ef. Ramić iz džemata Hrasnica i jedan od bivših polaznika ovog mekteba, a sada aktivni imam u džematu Voljice, Rešid ef. Bektić. Džamija je bila pretjesna da primi sve džematlije, rodbinu, komšije i školske drugove naših svršenika hatmi. Nakon skromnog programa koga su izveli svršenici hatmi, skupu se obratio glavni imam Mr. Enes ef. koji je u svom nadahnutom govoru ukazao na važnost moralnih vrijednosti koje treba njegovati kao i na probleme sa koji se susreću roditelji u svom odgojnom procesu.

Uslijedila je prozivka svršenika hatmi: Avdibašić Eldar, Bektić Almir, Hadžić Ajdin, Hadžić Amra, Hadžić Irhan, Mašić Elmina, Muminović Emina, Šišić Ensar, Šišić Edib i Vrban Migdad, dodjela diploma i skromnih poklona, te uručenje zahvalnica našim donatorima: limariji „TIHAK“, zlatari „HANDBALL“, Friedrich Hafizi, Duratbegović Fadilu i Delibašić Mahiru.

Nakon ašereta koga je proučio Rešid ef., kruna svečanosti bila je hatma dova koju je proučio Nedzad ef.. Sa podignutim rukama uputili smo dovu Allahu dž.š. da nam ukabuli naš ibadet učenja Kur'ana, da nam omili dini Islam i da nas sve skupa obaspe svojom neizmjernom milošću - Amin.

Hadžira Zorlak