A+ A A-

Učešće predstavnika IGBD-a na Danima evangelističke crkve u Stuttgartu

U periodu od 03. do 07. juna ove godine u Stuttgartu su održani trideset i peti dani Njemacko-Evangelisticke crkve sa veoma značajnim programima. Četvrti put su održani u Stuttgartu, glavnom gradu Njemačke pokrajine Baden Württemberg. Zadnji put u Stuttgartu su bili 1999. godine.

22 06 2015 03 igbd man ev 1

Od brojnih programa iz vjerskog i kulturnog života, izdvojit ćemo jedan dio koje smatramo veoma značajnim za suživot, toleranciju, dijalog medju religijama i rješavanje pojedinih, nagomilanih problema današnjice u svijetu. Na centralnom otvaranju ove značajne manifestacije na Schlos platzu u Stuttgartu prisustvovalo je vise od stotinu hiljada ljudi iz 140 zemalja svijeta. Ispred Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj i Islamskog Kulturnog centra za Bošnjake u Stuttgartu kao počasni gost prisustvovao je prof. dr. Ibrahim ef. Dzafic. Dr. Frank Otfried July, glavni vjerski poglavar Evangelisticke crkve Baden Württemberga (Landesbischof), u svom pozdravnom govoru izrazio je dobrodošlicu svima koji su došli na ovu manifestaciju.

Skupu se obratio i predsjednik Savezne Republike Njemačke gospodin Joachim Gauck, koji je izrazio svoju radost sto prisustvuje ovoj manifestaciji, ali ovoga puta kao predsjednik Njemačke, prisjećajući se ovakvih manifestacija prije, u čijim organizacijama je i sam učestvovao. Predsjednik je istakao da ovakve manifestacije doprinose miru u svijetu i boljem razumijevanju medju svjetskim religijama, ali doprinose i rješavanju određenih nagomilanih problema u svijetu, a jedan od njih su i trenutno rješavanje pitanja izbjeglica iz zemalja zahvaćenih ratom koji masovno dolaze u Evropu. Predsjednik je istakao da Njemačka može i želi pomoći u rješavanju tih problema, kao i do sada sto je pomagala.

Značajno je istači i govor Kofi Annana, bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, nobelovca za mir u svijetu, koji je u prepunoj dvorani Schleyerhalle u Stuttgartu, smireno, biranim riječima, onako kako to može sedamdesetsedmogodisnji iskusni diplomata, svojim govorom privuci pažnju mnogih slušalaca. Izmedju ostalog istakao je problem rata u Iraku, Siriji, Ukrajini, kazavsi da niko vise u globalnom svijetu  ne može reci da nije znao sta se dešava, tako da svako na svoj način može doprinijeti rješavanju određenih problema. U završnom govoru Kofi Annan je poručio kazavši: "Da čovjek nije mlad za prihvatanje odgovornosti, niti je star da i dalje daje svoj doprinos."

Međureligijski dijalog djeluje duži niz godina u Stuttgartu u kojem učestvuje i Islamski kulturni centar za Bošnjake u Stuttgartu. Da bi pokazali svoj doprinos vjerskom dijalogu, vrijedne džematlijke džemata Islamskog kulturnog centra za Bošnjake su pripremile ručak za jedan dio učesnika ove manifestacije. Pozivu se odazvalo vise od 150 posjetilaca. Medju njima je bila i jedna grupa izbjeglica od 15 osoba iz raznih zemalja koje je pratila ekipa televizije SWR, te srdačan doček posjetilaca zabilježila svojim kamerama. Jedan dio je prikazan narednog dana na televiziji SWR pod nazivom „Gott und die Welt“, (Bog i svijet). Svi su bili zahvalni na gostoprimstvu, istakavši da su mnogi od njih po prvi put bili u džamiji, i da su prijatno iznenađeni sa onim sto su doživjeli.

Na završnoj vjerskoj manifestaciji Njemacko-Evangelistickih dana crkve u nedjelju 07. juna prisustvovalo je oko stotinu i dvadeset hiljada posjetilaca. Kao počasni gost prisustvovao je prof. dr. Ibrahim ef. Dzafic ispred Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IGBD e.V.), gdje se susreo izmedju ostalih sa ministerpresidentom pokrajine Baden Württemberg Winfried Kretschmannom, Landesbischofom dr. Frank Otfried Juliyem, predsjednikom organizacije Evangelistickih dana crkve prof. dr. Andreas Bernerom i gradonačelnikom grada Stuttgarta Fritz Kuhnom. Prof. dr. Ibrahim ef. Dzafic je u tim razgovorima istakao zapaženu ulogu Bošnjaka u međureligijskom dijalogu i integraciji u Njemačkoj  i zahvalio se Njemačkoj na prihvatanju velikog broja izbjeglica koji su tokom zadnje agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu našli utočiste u Njemačkoj,  zatim ukazao na  značajnu ulogu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IGBD e.V.) kao krovne organizacije i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

I.Dž.