A+ A A-

Tuzla: Uručene svjedodžbe o završenoj hatmi u džematu Mramor-Dobrnja

Povodom završetka mektebske godine u džematu Mramor-Dobrnja  organizovana je džematska svečanost i proučena hatma dova. Učenicima mektebske nastave podijeljene su knjižice.

Edin ef. Arapović, imam u džematu Mramor-Dobrnja istakao je da se završavaju radovi na pomoćnom objektu u kojem se nalazi mektebska učionica, abdesthana i kotlovnica.

- Ovo je prva radna godina u ovoj džamiji. Prošle godine nekoliko dana prije ramazana u ovoj džamiji počele su džematske aktivnosti. Tokom ove godine upisano je 60 učenika u mekteb. Dvadeset učenika redovno je dolazilo u mekteb, uspješno savladalo gradivo i završilo mektebsku godinu. Istakao bih da smo našim najredovnijim mektebskim učenicima Gabela Selmi, Hirkić Sabini i Ibrić Munibu, dodijelili priznanja -  rekao je efendija Arapović.

Najsvečaniji dio programa bile su dodjele svjedodžbi o završenoj hatmi. Vrijedi naglasiti da su svjedodžbe o završenoj hatmi uručene sljedećim džematlijama: Bašić Mujo, Bašić Rešid, Dedić Ermin i Omerović Amina.

Sanel ef. Hodžić, imam u džematu Donja Obodnica, izaslanik MIZ Tuzla na džematskoj svečanosti, u svome obraćanju naglasio je važnost poznavanja i učenja Kur'ana.

- Istinskom vjerniku učenje Kur'ana ne može dosaditi niti se može zasititi njegovog učenja.  Kur'an je duhovna snaga koja protiče našim tijelom i jača ga. Počast učenja Kur'ana data je čovjeku, jer meleci ne uče, ali prisustvuju učenju Kur'ana.  Posebnu pažnju obratimo na našu djecu. Djeca su nam emanet, ali i briga  da ih odgojimo i pripremimo za život u koji koračaju – kazao je efendija Hodžić.

Džanan Ribić

  • 11