A+ A A-

Aktivnosti u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka

Dr. Dževada Šuško na IIIT ljetnom institutu za naučnike u Herndonu

8.-13.6.2015, Herndon, SAD - Međunarodni Institut za islamsku misao (International Institute for Islamic Thought - IIIT) u Herndonu (SAD) je ove godine u sklopu "IIIT Ljetni institut za naučnike" okupio 20 naučnika iz Amerike, Evrope, Afrike i Azije koji su prezentovali radove na temu „Ustavi i pluralizam u muslimanskim državama i društvima“.

Dr. Dževada Šuško je izlagala rad na temu „The Relationship of the Islamic Community and the State of BiH: Recent negotiations for an agreement to facilitate freedom of religion for Muslims“ (Odnos IZ i države BiH: Pregovori za Ugovor sa državom za omogućavanje slobode religije za muslimane). Navedeni rad bavi se trenutačnim procesom potpisivanja sporazuma između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i države Bosne i Hercegovine. Rad je analizirao razloge za njeno odbijanje te upoređivao navedeni prijedlog sporazuma sa već potpisanim sporazumima Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve.

Na ljetnom institutu učešće su uzeli i eminentniji učenjaci poput dr. Jasira Avde, dr. Abubaker Alshingieti, prof. Abdulaziz Sashedina, dr. Iqbal Unus, dr. Mark Gould itd. Ljetni institut je trajao do 13.6.2015. a radovi prezentirani će biti objavljeni u zasebnoj ediciji IIIT-a.

  • 0101

Dr. Dževada Šuško na međunarodnoj konferenciji u Valenciji

Maj 7 – 8, 2015 – Direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, dr. Dževada Šuško, učestvovala je na međunarodnoj konferenciji „Las mujeres en la nueva era del Mediterraneo“ (Uloga žena u novoj eri Mediterana) u Španiji u Valenciji. Naslov njenog izlaganja je bio: Razvitak civilnog društva i uloga žene na Balkanu.

19-06-2015-01-akt-iitb-2-

Konferencija je okupila predstavnike žena iz većine država Mediterana, među kojima su Španija, Italija, Maroko, Libija, Tunis, Alžir, Maroko, Egipat, Sirija, Grčka, Turska, itd. Direktorica je bila jedini predstavnik žena sa Balkana.

Konferencija je održana u organizaciji Fondacije Terzo Pilastro i Civita Romana. Fondacija Terzo Pilastro je aktivna u društvenom, zdravstvenom, obrazovnom, kulturnom i umjetničkom sektoru. Ona, također, podržava naučna istraživanja. Fondacija podržava ekonomski, društveni i kulturni razvoj mediteranskih zemalja te promovira zajedničke inicijative koje mogu dovesti do ponovnog otkrivanja zajedničkih vrijednosti i mediteranskog identiteta.

Direktorica, dr. Dževada Šuško, je izlagala o ženama u civilnom društvu na zapadnom Balkanu. U uvodnom dijelu obradila je organiziranje žena između Prvog i Drugog svjetskog rata, te u periodu nakon Drugog svjetskog rata. Govorila je o ženskim udruženjima i ulozi nevladinih organizacija, o organizacijama inspiriranih vjerom. Naročito se osvrnula na obrazovanje žena i jačanju političke moći žena na Balkanu.