A+ A A-

Ramazanske poruke muftija Dudića, Hasanovića i Fetića

Ramazanska poruka muftije dr. Mevlud ef. Dudića

„O vjernici, propisuje vam se post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili pobožni i skrušeni.“ (El-Bekare, 179)

Draga braćo i sestre,

Mubarek mjesec Ramazan nam ove godine dolazi kada su dani jako dugi i topli. Dani posta u trajanju i po 18 sahata. Dolazi nam kao najbolja škola za dušu u kojoj je učitelj Kur'an Časni i Pejgamber Odabrani, u kojoj je post terapija za bolesti duše, a posebno za bolesti ljubomore, licemjerja i samoljublja.

Ramazan nas uči samopoštovanju duše i njenoj želji da nadjača tjelesne strasti.

Ramazan nas uči samopouzdanju ljudske ličnosti i njenoj želji da živi u moralu.

Ramazan nas uči poštovanju prema čovjeku i njegovoj želji da živi u miru i sreći.

Pred nama je mjesec Ramazan, a za post u njemu Allah dž.š. kaže: „Post je Moj i Ja ću za njega posebno nagrađivati.“

Vjera nas uči da postoje tri vrste bića: meleki sa razumom bez strasti, životinje sa strastima bez razuma i čovjek sa razumom i strastima. Ako strasti nadvladaju razum onda je životinja bolja od čovjeka, ali ako razum nadvlada strasti onda je čovjek bolji od meleka. Prema tome, čovjek je u sredini - između razuma, duše i požude tijela.

Ramazan je vrijeme, a post ibadet da liječimo dušu od mržnje, da liječimo srce od pakosti, da liječimo jezik od ružna govora, da liječimo oči od zabranjenog pogleda, da liječimo ruke od nevaljala posla. Da liječimo sebe, porodicu, svoju zajednicu i društvo od poroka koji nam život čine teškim i neizvjesnim.

Ramazan je škola u kojoj se čovjek uči da voli Boga i čovjeka.

Ramazan je milost Božija koja čovjeka uči kako da očisti svoje srce od pakosti.

Ramazan je blagost koja čovjeku donosi lijepe misli i uči ga da govori lijepe riječi.

Ramazan je sreća i spas čovjeku koji ima ruku da usreći i spasi čovjeka koji zaslužuje ljubav i pažnju, jer onaj koji usreći i spasi čovjeka, Allah će njega usrećiti na ovome i spasiti na drugome svijetu.

Zato, darujmo otvorenost naše duše, širinu našega srca i pruženost naše ruke braći i sestrama kojima dugujemo našu brigu i ljubav.

Braćo i sestre, dok budete postili nemojte zaboraviti slabe i nemoćne oko sebe, jer glavni smisao ibadeta posta jeste da kod nas probudi saosjećanje prema onima koji su potrebni naše pomoći. Umjesto brojnih organiziranih iftara, pomozimo rad vakufskih kuhinja u kojima se u kontinuitetu svakodnevno hrani preko 2.500 osoba. Budimo dio onih koji pomažu gladne.

Uzvišeni Stvoritelju, neka ramazanski ibadeti osnaže u nama volju za istinom, pravdom i međusobnim povjerenjem. Osposobi nas Bože da volimo ljude i da im oprostimo ako su prema nama grijeh počinili, a obdari nas Bože snagom da od ljudi oprost tražimo ako smo mi prema njima pogriješili. Allahu Sveznajući, pouči nas da vidimo dobro koje je ispred nas, a ne zlo koje je iza nas. Nauči nas da govorimo lijepe riječi jedni drugima. Učini da u svijetu zavlada mir i pomozi napaćenima. Allahu Milostivi, obaspi nas bereketom Tvoje Milosti, Tvoje upute i Tvoga oprosta kojeg Si obećao onima koji se raduju ibadetima mjeseca Ramazana.

Sa uvjerenjem da će nam mjesec Ramazan u ovim dugim i toplim danima donijeti Allahovu milost i oprost, od srca, svim pripadnicima islama u Srbiji, na području Muftijstva sandžačkog, Muftijstva preševskog i Muftijstva beogradsko-novosadskog - RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić

Ramazanska poruka muftije dr. Aziza ef. Hasanovića

Naša zahvala pripada samo Allahu dž.š. i salavat i selam donosimo na Njegova poslanika Muhameda a.s.. Hvala Allahu dž.š. koji nam daje još jednu mogućnost za Njegov oprost i Njegovu milost, a koja se ogleda u nadolazećem mubarek mjesecu ramazanu. Ramazan donosi posebne blagodati koje nam Svevišnji pruža kako bismo stekli Njegovu milost, oprost te nagradu ovog i budućeg svijeta. Sama činjenica da je ramazan uspoređen i po vrijednosti njegove jedne mubarek noći – Lejletu-l Kadra od tisuću mjeseci bolji govori o velikoj Božjoj milosti koja nam se u ovom mjesecu pruža. Blagodat vjere koja se manifestira kroz post, molitvu, zekat i sadekatul-fitr, druženja uz iftare, zajedničko obavljanje namaza (molitve) kao i zajedničko učenje Kur’ana učvršćuju našu vjeru, jačaju naše zajedništvo, pružaju nam mir i sigurnost, a na poseban način senzibiliziraju našu vjerničku svijest prema siromašnima, ugroženima, potlačenima i potrebitima po raznim osnovama. Ramazan je posebna škola u kojoj se po Božjem programu savladavaju sve strasti kojima je čovjek sklon. On nas uči da na putu dobra ne smijemo stati te da poticaj i inspiraciju tražimo upravo u ramazanskim propisima posta, molitve i izdvajanja za potrebite kako bismo potvrdili svoje vjerovanje (iman) i svoj moral svjesni da je naše samo ono što udjelimo, a ne ono što za sebe zadržimo. Imajmo na umu da je najbolja zaštita našeg imetka i naših života upravo u onom što udijelimo kroz zekat i sadekatul-fitr.

Ramazan je i posebna prigoda da preispitamo svoj odnos prema sebi, svojoj obitelji, užoj i široj Zajednici, prema svekolikoj zajednici muslimana koja se ummetom zove. Svjesno ili nesvjesno urušava se obitelj, traži joj se alternativa, pribjegava se načinu života koji je neprirodan za čovjeka, a samim tim i Bogu mrzak. Sve što je Bogu drago u prirodi je čovjeka. Nažalost, beživotna tijela plutaju Sredozemljem, mnogobrojne su migracije, veliki su međuetnički antagonizmi i sukobi unutar muslimanskog svijeta uzrokovani siromaštvom koje je plod korupcije, izrabljivanja, neodgovornih osoba i nakardnih sustava kao i “vječnih vladara”, činjenica je nad kojom se svaki odgovorni čovjek na zemaljskoj kugli, bez obzira kojoj vjeri ili svjetonazoru pripadao, mora zabrinuti. Dijelim zabrinutost odgovornih ljudi, zazivam Božju pomoć i zaštitu svima koji trpe i pate ma gdje bili i živjeli te kojoj vjeri, naciji ili bilo kojoj drugoj odrednici pripadali. Svi su ujedinjeni u boli, a mi svi moramo biti ujedinjeni u molitvi i svakoj drugoj pomoći.

Danas kada na mukama obespravljenih, potlačenih i protjeranih  sa svojih ognjišta raste zarada organiziranog krijumčarenja ljudima, dajući im lažnu nadu u bolje sutra i bolje negdje, moramo dići svoj glas u zaštiti nemoćnih i slabih.

Danas više nego ikada potrebna nam je međusobna ljubav, uzajmno poštivanje, razumjevanje i uvažavanje, na taj način ćemo spriječiti one koji na različitostima žele proizvoditi sukobe. Ramazan nam mora probuditi nadu i optimizam jer Božja milost i oprost koja se izlijeva na Njegova stvorenja u ovom mjesecu to nam omogućava.

Poštovane vjernice i vjernici, iskoristimo blagodati ramazana upotpunjujući svoje obveze prema sebi, obitelji i našoj Islamskoj zajednici. Znajte da jedno dobro učinjeno djelo u ovom mjesecu vrijedi kao od sedamdeset do sedam stotina istih izvan njega. Usmjerite svoj zekjat i sadekatul fitr kao i druga materijalna davanja u Islamsku zajednicu kako bi osigurali kvalitetan i funkcionalan rad naše škole koja se može pohvaliti vrhunskim uspjesima za kratko vrijeme kao i našeg vjeronauka koji je temelj islamskog, ispravnog, zdravog odgoja i obrazovanja.  Mešihat Islamske zajednice u ovoj godini stipendira 96 učenika i studena na svim fakultetima u Hrvatskoj i za to je osigurao fond od 528000, kn. Budite i vi od onih koji svojim davanjem podupirete našu mladež da se kvalitetno školuje jer je to najveće bogatstvo naše zajednice. To je budućnost naša i potvrda prvog imperativa muslimanu, a to je “Ikre’-Uči!”

Pred Islamskom zajednicom puno je izazova kojima valja odgovoriti počev od odgoja i obrazovanja naših najmlađih preko infrastrukturnih projekata koji se nameću kao nasušna potreba do prezentiranja islama onakvim kakav on jeste, a ne onakvim kakvi neki žele da bude pa ga tako i predstavljaju. Odgovorni pred Bogom i svojom zajednicom moramo odgovoriti svim zahtjevima vremena i prostora u kome živimo i djelujemo. Bit ćemo pitani za to i u tome ćemo jedni drugima svjedočiti. Učinimo sve da se ne stidimo svojih riječi, misli i djela jer nas tome post uči i zahtijeva da se svim bićem posti.

Molim dragog Boga dž.š. da nam olakša obavljanje svih propisa u mjesecu ramazanu kako bismo zaslužili Njegovu milost, oprost od grijeha i nagradu na Danu suda.

Braćo i sestre, Ramazan mubarek olsun!

Zagreb, 15.06.2015./28. ša’ban 1436.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović

Ramazanska poruka muftije Paše ef. Fetića

Bismillahirrahmanirrahim!

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Salavat i selam na poslanika Muhammeda a.s.

Braćo i sestre, jučer je sa akšamom nastupio mjesec ramazani-šerif. Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, imao običaj da obraduje ashabe, nagovještavajući im dolazak ramazana, riječima: “Došao vam je mjesec ramazan, mjesec bereketa, mjesec koji vam je Allah propisao da postite, u njemu se otvaraju vrata Dženneta, a zatvaraju vrata Džehennema…”  „…tada glasnik poviče: ‘O ti koji želiš dobro, priđi, i o ti koji želiš zlo, prestani! Allah svake noći neke Svoje robove oslobađa od Vatre.”

Poslanik a.s. poručuje; “Zaista Allah u mjesecu ramazanu, svaki dan i noć ima one koje oslobađa Vatre, a svakom muslimanu koji uputi dovu tražeći njome nešto, dova je uslišana.”

Blagodat vjere koja se manifestira kroz post, namaz, zekat i sadekatul-fitr, druženja uz iftare, zajedničko obavljanje namaza, kao i zajedničko učenje Kur’ana učvršćuju našu vjeru, jačaju naše zajedništvo, pružaju nam mir i sigurnost.

Posebnost ramazana je post i Allahovo dž.š. obećanje da će za post posebnu nagradu dati. Zato pripazimo   na Allahove dž.š. upute i propise kako bismo nagradu zaslužili. Post je, pored ostalih ramazanskih ibadeta, taj koji nas uči mnogočemu, a ponajviše iskrenosti, ljubavi, suosjećanju i bogobojaznosti. Iskreni vjernik se podsjeti, a onaj koji hoće razmišljati i nauči posteći uz ramazan suštinu Poslanikova a.s. hadisa da se djela vrednuju prema namjeri.

Braćo i sestre, potrebna je čvrsta i iskrena odluka da se vrijeme ramazana iskoristi u činjenju dobrih djela. Ko bude iskren prema Allahu, Allah će mu olakšati puteve dobra i pomoći će mu da čini ibadete. Uzvišeni  Allah kaže: ..bolje bi im bilo da su prema Allahu iskreni.”

Trebamo ući u ramazan sa čvrstom odlukom da ostavljamo sve vrste grijeha, sa iskrenim pokajanjem od svih grijeha koje smo počinili, i odlukom da se više nećemo vratiti istim. Mjesec ramazan je mjesec pokajanja, onaj ko se ne pokaje u ramazanu, pa kada će onda? Allah dž.š.  kaže: “I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite. ”

Zapostimo ramazan  sa iskrenom pokornošću Allahu,  sa slijeđenjem  onoga  što je Poslanik a.s.  naredio i ostavljanjem onog što je zabranio, dobročinstvom prema roditeljima, bližnjim, ženi, djeci, kao i brigom o očuvanju rodbinskih veza, sa nijetom da uradimo nešto za zajednicu u kojoj živimo, kako bi bili dobari i društveno koristani. Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Najbolji od ljudi je onaj koji im najviše koristi. ”

Mnogo je onih koji su potrebni naše pažnje i pomoći, a naš Poslanik a.s. nas savjetuje; “Među najbolja djela ubraja se: obradovati mu’mina, ili odužiti njegov dug, ili ispuniti njegovu potrebu, ili ukloniti od njega nedaću.”  Nastojmo da u  ramazanu  nekog obradujemo, da nekog nahranimo i pomognemo, da nekom ublažimo bol i tugu, te povratimo osmjeh i radost na licu.

Budimo od onih koji u ramazanu ljude zbližavaju i mire, jer je Poslanik a.s. poručio: “Hoćete li da vas obavijestim o nečemu vrednijem od stepena namaza i posta i sadake?” “Naravno da hoćemo, Allahov Poslaniče!”, rekoše ashabi. “Izmirenje među ljudima, jer doista je zavađanje ljudi ‘halika’, nešto što poništava djela.”

Musliman treba  dočekati ramazan  poput žedne zemlje kojoj je potrebna kiša, bolesnika kojem je potreban doktor da mu dadne lijek, poput iščekivanja voljene osobe koja je odsutna, a treba da dođe.

Allahu milostivi, omogući nam da ispostimo ramazan, i primi ga od nas, Ti si Onaj koji sve čuje i zna! Amin!

Ramazani-šerif mubarek!

Predsjednik Mešihata IZ-e u Njemačkoj

muftija Pašo ef. Fetić