A+ A A-

3. međunarodno takmičenje iz vjeronauke i ekskurzija u Istanbul

U ponedjeljak, 8. 6. 2015. godine, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uspješno je realizirala 3. međunarodno takmičenje iz vjeronauke. Ovo takmičenje se organizira svake godine za najbolje polaznike vjeronauke iz evropskih država koje imaju ovaj predmet u okviru redovnog obrazovnog sistema. Takmičenje je otvorio Zamjenik Reisu-l-uleme, mr. Husejin ef. Smajić. Zamjenik Reisu-l-uleme je poselamio sve prisutne (publiku, vjeroučitelje i takmičare), istakao značaj ovakvih manifestacija znanja, zaželio puno sreće i uspjeha takmičarima i proglasio 3. takmičenje otvorenim.   

Nakon toga, polaznici vjerskog odgojnog rada iz ustanove za predškolski odgoj „Amel i Nur“ koje su pripremale vrijedne vjeroučiteljice: Azra Kožljak i Lejla Husić, izveli su svoje tačke posebno pripremane za ovo takmičenje: Recital „Islam“, Igrokaz „Ramazan“, ilahija „To nam Bajram dolazi“.  Na kraju kulturno-umjetničkog programa Zamjenik Reisu-l-uleme, Husejin ef. Smajić, je uručio prigodne nagrade i priznanja učesnicima programa, kao i zahvalnicu direktorici ustanove „Amel i Nur“ Edisi Habota. 

Nakon pauze pristupilo se realizaciji 3. međunarodnog takmičenja iz Islamske vjeronauke, u vidu interaktivnog kviza po već ustaljenim propozicijama. 

U takmičenju su učestvovali sljedeći učenici i vjeroučitelji: 

17-06-2015-04-tak-vjer-1

Na kraju takmičenja najbolje rezultate u individualnom takmičenju koje se realizira popunjavanjem testova znanja pokazali su sljedeći takmičari: 

17-06-2015-04-tak-vjer-2

U ekipnom kviz-takmičenju, najbolje rezultate je pokazala ekipa Hrvatske, dok je drugo mjesto pripalo ekipi Bosne i Hercegovine. 

17-06-2015-04-tak-vjer-3

Na kraju takmičenja uslijedila je dodjela nagrada, diploma i priznanja za učesnike takmičenja koje je u ime direktora Uprave za obrazovanje i nauku, prof. Dr. Enesa Karića, uručio doc. Dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi, te gospodin Hasan Atli – savjetnik za vjerska pitanja u Uredu za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske.  Hasan Atli ujedno je takmičarima obezbijedio i dodatne nagrade. 

Na kraju takmičenja, prisutnim se obratio gospodin Hasan Atli, istkavši značaj učenja i znanja u životu muslimana, kao i Diyanetovu podršku ovakvim projektima. Napomenimo, da je Diyanet Republike Turske u saradnji sa Vakufskom direkcijom Diyaneta i Istanbulskim muftijstvom, prihvatio projekat Uprave za obrazovanje i nauku – Odjela za vjeronauku i za sve učesnike takmičenja, kao i njihove profesore, osigurao petodnevnu edukativnu ekskurziju u Istanbulu, gdje će učesnici takmičenja imati priliku još više naučiti o islamu i dostignućima muslimana.   

Na kraju takmičenja prisutnim se obratio i doc. Dr. Nezir Halilović, koji je čestitao svima, kako takmičarima, tako i učesnicima, na izvanrednim rezultatima i pokazanom znanju, jer se pokazalo da su sitnice i snaga koncentracije odlučivali pobjednika, te proglasio 3. međunarodno takmičenje uspješno realiziranim i zatvorenim.  

Nakon ručka u Gazi Husrev-begovoj medresi, gdje je ujedno bio osiguran i smještaj za učesnike takmičenja, te podne namaza, učesnike takmičenja na put za Istanbul ispratio je gospodin Hasan Atli – savjetnik za vjerska pitanja u Uredu za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske, te Zamjenik Reisu-l-uleme mr. Husejin ef. Smajić.  

Nakon toga, autobus je krenuo za Istanbul, gdje su učesnici takmičenja boravili pet dana uživajući u kvalitetno pripremljenom programu koji je omogućilo Istanbulsko muftijstvo. Tokom pet dana boravka u Istanbulu posjetili su sve najznačajnije znamenitosti Istanbula, te zahvaljujući Omeru Karadagu naučili mnogo novih detalja o ljepotama Istanbula.    

Važno je istaći da je cijeli program boravka protekao bez ikakvih problema i da su se u ponedjeljak, 15. 6. svi putnici hairli vratili u Sarajevo, odakle su dalje krenuli svojim kućama. O koliko uspješno projektu se radi najbolje su govorile suze u očima putnika na samom rastanku, kao i upiti, kada će Uprava za obrazovanje i nauku ponovo organizirati slične projekte. 

H.N.

  • 00