A+ A A-

Predstavnici Uprave za vanjske poslove i dijasporu posjetili Bošnjake u Italiji

Proteklog vikenda šef odjela za dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić u pratnji stručnog saradnika za dijasporu Mirnes ef. Lemeša, posjetio je Bošnjake koji žive u Italiji na prostoru regije Breša. Posjetu je organiziralo bošnjačko udruženje „Ljiljan“ na čelu sa predsjednikom Ramom Kadrićem a u saradnji sa dvije općine na kojima gravitira veći broj Bošnjaka , Angolo Terme i Artogno.

U prisustvu načelnika pomenutih općina – koji su bili i pokrovitelji ove manifestacije, načelnika policije, gradonačelnika kao i predstavnika katoličke crkve održana je tribina na temu ,, integracija“.  Predstavnici gradskih vlasti, nisu krili riječi hvale, govoreći o Bošnjacima kao najbolje integrisanom skupinom useljenika na ovom prostoru. Prvi čovjek policije je iznio podatak, da do sada na ovom prostoru ni jedan Bošnjak nije krivično gonjen. Sam načelnik općine na kojoj je održavan ovaj program zahvalio se delegaciji iz Sarajeva na dolasku, te je i lično najavio obraćanje mr. Kalajdžića. Mirsad ef. se zahvalio na pozivu i ukazanoj prilici da govori na pomenutu temu. Zahvalio se narodu Italije na pomoći i podršci narodu BiH tokom ratnih 90-tih godina. Iznio je i niz pozitivnih primjera koji govore o suživotu na prostoru BiH. Podijelio je i brojna iskustva iz dijaspore, koja idu u prilog iznesenoj činjenici od strane domaćina, da su Bošnjaci dobro integrisani. U želji da Bošnjake na ovom prostoru ne ponesu ,, njima strani vjetrovi“ Mirsad ef. se zahvalio domaćinima na razumijevanju, očekujući od njih i veću podršku u formiranju džemata na ovom prostoru. Bošnjacima na ovom prostoru o njihovoj vjeri trebaju govoriti njihovi imami, jer njih najbolje razumiju.

Nakon tribine gosti iz BiH su posjetili i iznajmljeni prostor (sportsku dvoranu) za ramazan gdje je klanjana ikindija namaz, održan vaz i druženje.

Odjel za dijasporu je već odredio imama i njegovu hanumu koja je muallima, da predvode ramazanske aktivnosti za Bošnjake na ovom prostoru.

  • 20150613_15303320150613_153033