A+ A A-

Predramazanske aktivnosti u Srebreniku

Večer Kur'ana u džematu C. Srebrenik „U susret ramazanu“

U subotu, 13.6.2015. godine u džematu C. Srebrenik, MIZ-e Srebrenik, poslije akšam-namaza upriličena je svečanost večer Kur'ana pod nazivom „U susret ramazanu“.

Nakon akšam-namaza, kojeg je predvodio muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović, u prepunoj centralnoj srebreničkoj džamiji prisutne je poselamio imam džemata Emir ef. Brašnjić, koji nije krio radost odzivom velikog broja vjernika. Poželio je dobrodošlicu prisutnima te se zahvalio na odzivu.

Prisutni su mogli uživati u milozvučnim glasovima hafiza i imama koji su učili odlomke iz Kur'ana. Odlomke iz Kur'ana učili su: hfz. Abdulah ef. Kapo, hfz. Damir ef. Jahić, hfz. Esmir ef. Selimović, Jasmin ef. Oštraković, Mevludin ef. Smajlović, Muhamed ef. Okić i Sadif ef. Mahmutović. Svečanost je uljepšala i Lejla Moranjkić učeći ilahiju.

Prisutne je poselamio i riječi dobrodošlice uputio i glavni imam Refik ef. Hodžić, koji je u svom govoru uputio ramazansku poruku svim vjernicima za nastupajući mjesec ramazan. On je potom pozvao gosta predavača mr. hafiza Edin Dedić, profesora kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Uvaženi hafiz Dedić je svojim nadahnutim govorom dopro do srca prisutnih, govoreći o važnosti mubarek mjeseca ramazana te važnosti učenja i primjene Kur'ana u svakodnevnom životu.

Na kraju prisutne je poselamio i uvaženi muftija mr. Vahid ef. Fazlović, koji je, također, uputio ramazansku poruku, pozivajući ljude na međusobno pomaganje, zajedništvo i zbijajući safove. Ukazao je na značaj džamija i okupljanja u njima.

Na kraju dovu je proučio glavni imam Medžlisa Gradačac Nusret ef. Kujraković. Poslije završenog programa, nakon jacije-namaza, muftija je održao sastanak sa srebreničkim imamima. Poželio im je mubarek ramazan te puno snage i uspjeha u radu. Druženje imama sa gostima nastavljeno je uz kahvu i baklavu.

Molimo Allaha da nagradi sve one koji su dali svoj doprinos kako bi ova manifestacija bila realizirana, kao i sve one koji su svojim dolaskom uveličali ovo veče Kur'ana, učesnike programa, vaiza, muftiju tuzlanskog, imame. Amin!

  • 0101

Svečanost hatma dova u džematu Falešići

U nedjelju, 14. juna 2015. godine u džematu Falešići, Medžlis islamske zajednice Srebrenik, upriličena je svečanost hatma dova za jedanaest polaznika mektepske nastave u džematu Falešići. Nakon klanjanja podne-namaza prisutne je poselamio imam džemata Mevludin ef. Salkić. Nakon uvodnog obraćanja Mevludin efendije imami Medžlisa IZ-e Srebrenik su proučili mevlud i nekoliko ilahija, a potom su svršenici hatme proučili odlomke iz Kur'ana, čime je i završen prvi dio programa.

Nakon izvedenog mevludskog programa prisutne je poselamio glavni imam Refik ef. Hodžić, koji je bio i u ulozi vaiza. On je u svom govoru naglasio važnost mekteba i mektepske nastave, te važnost kontinuiranog rada. Ukazao je na važnost učenja Kur'ana, njegove primjene u svakodnevnom životu, te o fadiletima Kur'ana. Na kraju  je čestitao imamu i muallimu Mevludin ef., potom je čestitao džematu i roditeljima, a posebne čestitke je izrazio djeci, svršenicima hatme. Prisutnima se obratio u ime roditelja svršenika hatmi Omerović Nihad, načelnik općine Srebrenik, zahvalivši se imamu Salkiću na trudu i zalaganju te na preporodu kako mekteba tako i džemata.

Nakon vazu-nasihata uručene su diplome svršenicima hatmi kao i prigodni pokloni, koje su uručili ispred Medžlisa predsjednik Medžlisa mr. Abdulah Arifović i ispred džemata član džematskog odbora džemata Falešići Salkić Sead.

Svršenici ovogodišnjih hatmi u džematu Falešići su: Bešić Lejla, Ibrahimović Lejla, Karić Belmin, Mešetović Senad Mujić Semka, Omerović Medina, Salkić Emina, Suljanović Nejra, Žilić Emina, Žilić Adna i Žilić Hamza.  Hatmu su završila i jedna grupa starijih džematlija ovog džemata koji su danas promovisani u svršenike hatmi.

Program je završen učenjem odlomka iz Kur'ana te učenjem dove.

Molimo Allaha da nagradi svršenike hatmi, njihove porodice, roditelje, sve one koji su doprinijeli da ova djeca ozvaniče svoj trud, a posebno muallima efendiju Salkića na nesebičnom trudu i zalaganju. Amin!

  • 0101

Tribina pod nazivom „Postom do zdravlja“  u džematu Kiseljak

U nedjelju, 14.6.2015. godine, poslije akšam-namaza u džematu Kiseljak MIZ-e Srebrenik u susret mubarek mjesecu ramazanu održana je tribina pod nazivom „Postom do zdravlja“.  U punoj kiseljačkoj džamiji na pomenutu temu govorili su Adnan dr. Hasanović i Muamera Omeragić, student medicine.

16-06-2015-07-pred-ram-akt-sreb-3-

Na početku, nakon učenja odlomka iz Kur'ana i ilahije, prisutne je poselamio imam džemata Ismet ef. Odobašić. On je poselamio prisutne te najavio goste predavače na temu „Postom do zdravlja“. Predavači su ukazali na značaj zdravlja i važnost mubarek mjeseca ramazana, koliko post  ima značajnu ulogu na području čovjekovog zdravlja. Ukazali su na značajnu ulogu duhovne dimenzije zdravlja čovjeka. „Sve što je Poslanik Muhammed a.s. koristio za zdravlje čovjeka savremena medicina tek u skorije vrijeme dokazuje. Svaki doktor preporučuje med, a Poslanik a.s. je oporučio med i Kur'an kao lijek vjernicima“- kazao je dr. Hasanović.

Prisutni su mogli uživati u nadahnutim govorima dr. Hasanovića i studentice Omeragić, kao i čuti mnogo korisnih savjeta i uputa.

Ova tribina završena je učenjem Kur'ana i dovom.

Molimo Allaha da nagradi sve one koji su doprinijeli da ova tribina bude realizovana, a posebno imama džemata Ismet ef., kao i predavače dr. Hasanovića i Omeragić. Amin!

D.B.