A+ A A-

Dodijeljene diplome za 303 polaznika mektebske nastave u džematu Podlugovi

U prepunoj džamiji u Podlugovima, poslije podne namaza 11.6.2015., organizirana je svečana dodjela diploma za preko tri stotine polaznika mektebske nastave. Svečanoj dodjeli prisustvovali su polaznici mektebske nastave, njihovi roditelji, džematlije, imam džemata Asmir ef. Salihović, gosti Ahmed ef. Serdarević i dr. Kur'anskih znanosti Saeed Sead Al Ghamidi iz Mekke.

U svome obraćanju, imam Salihović prisjetio se protekle mektebske godine: "Iza nas je više od 1000 časova na kojima smo učili harfove, Kur'anske sure i propise islama. Sve to se odvijalo u mektebskoj učionici, koja zbog velikog broja djece, postaje tijesna. Trudili smo se učiti našu djecu o vjeri i dragom Bogu, ali prije svega učiti ih da budu dobri ljudi. Želio bih da redovnost polaznika mektebske nastave popravimo, da roditelji shvate važnost ove nastave i usmjere svoju djecu vikendom u džamiju. Odgoj djece koja će nas naslijediti je odgovornost svih nas".

Po broju polaznika mekteba, džemat Podlugovi je među prvima u okviru sarajevskog medžlisa. Stoga se nastava obavlja svake subote i nedjelje od osam ujutro do pet popodne, u džamijskom prostoru kao i na dodatnom punktu u Ljubničima.

Ono što posebno izdvaja polaznike ovog mekteba jeste izvanredna disciplina. Učenici su na koljenima presjedili cijelo vrijeme programa.

Ove godine u džematu Podlugovi 48 učenika je učilo u Kur'anu, a 13 ih je završilo hatmu. Polaznici su ostvarili i zapažene rezultate na mektepskim takmičenjima. Imam Salihović je posebno istakao one učenike koji su se najviše isticali u protekloj godini. Vrijedne nagrade su dodijeljene najboljim i najredovnijim učenicima u svih devet mektepskih razreda. 

Uvaženi gost dr. Saeed Sead Al Ghamidi kazao je: "Zadovoljstvo mi je što sam danas ovdje. Ovo čemu sam danas svjedočio je zbilja posebno. Prirodno je da muslimani na ovaj način svoje živote povežu sa Kur'anom. Imami su spona između djece i Kur'ana i želio bih pohvaliti njihov rad, naročito rad imama Salihovića".

 Gost iz Mekke bio je sponzor programa i poklona za djecu. Nakon dodjele diploma, polaznici mekteba su ispred prelijepe džamije načinili grupne fotografije sa imamom i cijenjenim gostima, te se počastili tortom i osvježavajučim napitcima.

Ahmed Serdarević

  • 0101