A+ A A-

Predramazanski seminar za imame, mualime i muderise Mešihata IZ u Srbiji

Na predramazanskom seminaru za imame, mualime i muderise, održanom 13.06.2015. godine u Novom Pazaru, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić u uvodnom izlaganju govorio je o važnosti hutbe i dersa u svim prilikama, a posebno u Ramazanu, sa osvrtom na ramazanske aktivnosti koje pojačano sprovodi ulema i aktivisti Islamske zajednice.

U svom izlaganju o Ramazanu, kao posebnoj šansi za unapređenje kvaliteta pojedinca i zajednice, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić potencirao je važnost nijeta, naglasivši da je iskrenost preduslov kvaliteta i uspjeha svakog dobrog djela i akcije. U tom smislu, Muftija je istakao da je svaki alim i aktivista Islamske zajednice dužan redovno provjeravati iskrenost sopstvenog nijeta.

Ramazan je posebna prilika unapređenja svijesti i duhovno-etičkog kvaliteta pojedinca i zajednice. U svom djelovanju predavači su dužni da vode računa o jasnoći i adekvatnosti poruke kroz svoje dersove po svim pitanjima i ramazanskim akcijama, a posebno na temu zekata i sadekatu-l-fitra, naglasio je Muftija sandžački.

Obojica izlagača su izrazili punu saglasnost da je zekat stub bereketa i oplemenjivanja imetka svakog pojedinca, što se implicira na kvalitet zajednice u svim segmentima.

(www.islamskazajednica.org)

  • 0101