A+ A A-

Goražde: Manifestacija "Dani Huseina ef. Đoze"

Mevlud i dova na Orahovicama

U organizaciji Muftijstva goraždanskog, Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općine Goražde po prvi put upriličena je manifestacija“ Dani Huseina ef. Đoze“ u periodu od 30.maja do 07.juna 2015.godine. Cilj manifestacije je promoviranje tradicije, kulture i stvaralaštva našeg naroda, podizanja  kulturne svijesti, te vraćanje sjećanja na jednog od najznačajnijih intelektualaca Bosne i Hercegovine u prošlom stoljeću.

U nedjelju 07.juni održan je završni program Manifestacije učenjem mevluda i dove na Turskoj Ravni u mjesnoj zajednici Orahovice u blizini rodne kuće Husein ef. Đoze čime se istakao značaj ovog dijela naše domovine.

Pored tradicionalnog mevludskog programa i učenja dove, prisutnima su o liku i djelu Huseina ef. Đoza govorili goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović, premijer Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde mr.sci. Emir Oković i predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  Hasan Čegić, kojem je upravo Husein ef. Đozo bio profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

U okviru današnjeg programa dodjeljeno je i priznanje za imama najstarije džamije na ovim prostorima Hajrudina ef. Suljagića, koji je u Džematu Kreča proveo 40 godina svoga radnog vijeka.

Doprinos Huseina ef. Đoze bio je velik i neprocjenjiv na mnogim znanstvenim poljima. Bio je jako cijenjen i u krugovima uleme van bivše zemlje, što se može vidjeti iz naučnih simpozija i izlaganja u kojima je učestvovao diljem islamskog svijeta i na koje je bio pozivan.

(Bećir Herak)

  • 11