A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio Gazi Husrev-begov muzej

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović posjetio je jučer Gazi Husrev-begov muzej koji se nalazi u prostorijama Kuršumlije medrese u Sarajevu.

U ovom muzeju izloženi su eksponati neprocjenjive vrijednosti, koji su svjedočanstvo duboko ukorijenjenog islamskog identiteta bošnjačkog naroda.

U atriju objekta izložene su table sa opisom na bosanskom i engleskom jeziku porijekla Gazi Husrev-bega, nastanka Gazi Husrev-begovog vakufa i Begove džamije sa objektima u neposrednoj okolini.

U dershani (predavaonici) Kuršumlije Medrese posjetioci mogu da pogledaju film u trajanju od 14 minuta na bosanskom ili engleskom jeziku o nastanku Gazi Husrev-begovog vakufa i njegovom utjecaju na razvoj društvene zajednice i grada Sarajeva.

U dershani su izložene i replike originalnih prepisa GH vakufnama, starih dokumenata izdanih od strane osmanlijskih sultana kao neki  predmeti koji su zaostavština u GH vakufu. U jednoj od dvanaest manjih soba u kojima su nekada bile učionice za studente,izloženi su i eksponati upotrebljavani u muvekkithani.

Muzej je otvoren za posjete prije podne od 9,00 h do 13,00 h, te poslije podne od 13,30 h do 19,00 h.

  • 0101