A+ A A-

505. Ajvatovica: Večeri ilahija i kasida u Busovači i Livnu

Večer ilahija i kasida u Busovači

U subotu, 06.06.2015.godine, u holu MSŠ Busovača, održana je večer ilahija i kasida simboličnog naziva ''Dovom i postom ka duhovnom uzdizanju''. U svojstvu domaćina prisutnima se obratio gl. imam Ferid ef. Husinbašić govoreći o historijatu Ajvatovice i njenom značaju, te o nastupajućem mubarek mjesecu ramazanu. 

Cjelokupan program trebao je da izvede hor Selimijja, Medžlisa Islamske zajednice Doboj, ali su neposredno pred sami početak programa otkazali svoj nastup zbog zdravstvenih razloga vođe hora. Da se program ne bi otkazao pobrinuli su se imami Medžlisa izvodeći nekoliko predivnih ilahija.

Voditeljica programa bila je Sedžida Beganović-Isaković, koja je izvela i nekoliko recitala. Specijalni gost bio je Mujo Aganović, koji je također impresionirao prisutne svojim lijepim izvođenjem ilahija i sevdalinki.

Da bi ova predramazanska večer bila još ugodnija i ljepša pobrinuo se hfz. Husein ef. Čajlaković, koji je bio gost-predavač na ovom predivnom programu.

  • 0101

Večer ilahija i kasida u Livnu

U subotu, 06. juna 2015. godine u sklopu "505. Dana Ajvatovice" u sali preporoda u Livnu upriličena je večer ilahija i kasida koju su izveli učenici i učenice Elči Ibrahim-pašine medrese.

U sklopu pomenutog nastupa uz bogat repertoar ilahija hora Medrese izvedena je drama o osnivaču i utemeljitelju Elči Ibrahim-pašine medrese bosanskom veziru i velikom mirotvorcu.

(www.muftiluk-tr.ba)

  • 0101