A+ A A-

Održan godišnji seminar imama IZBNJ

U Frankfurtu/Maintal, 02 i 03. 06. 2015, održan je godišnji seminar imama IZBNJ, koji je ujedno bio predramazansko savjetovanje za imame. Pored imama IZBNJ, ovom seminaru su prisustvovali i imami iz Francuske. Seminar je otvorio Pašo ef. Fetić muftija IZBNJ uvodnim izlaganjem i dobrodošlicom imamima i gostima iz domovine.

Prvog dana seminara tretirane su dvije teme: Zekat i Sadekatul fitr, i Islam i Bošnjaci u Evropi. U prvom bloku seminara izlagali su: Prof. dr. Enes ef. Ljevaković muftija sarajevski, Šerijatski propisi o prikupljanju i raspodjeli zekat i sadekatul-fitra, Mr. Elnur ef. Salihović rukovodilac ureda za zekat, Organizacija prikupljanja zekata i sadekatul- fitra, Aldin ef. Kusur„Imamsko iskustvo u prikupljanju zekata i sadekatul-fitra“, nakon čega je uslijedila diskusija i pitanja.

U drugom bloku seminara, nakon podne namaza i ručka, na temu; Islam i Bošnjaci u Evropi, predavanje je održao akademik prof.dr. Ferid Muhić, podastirući historijske činjenice o prisutnosti islama i muslimana u Evropi više od 1300 godina, te o uticaju muslimana na identitet Evrope. Nakon izlaganja cijenjenog akademika razvila se bogata diskusija. Poslije ikindije namaza upriličene su sportske aktivnosti, gdje su jedni imami oprobali fizičku kondiciju a drugi su ih bodrili i navijali.

Nakon akšam namaza upriličeno je imamsko sijelo uz ilahije i kaside u izvedbi Salem ef. Hurića, te prisjećanje na ramazanske prakse iz medresanskih dana. Drugi dan u trećem bloku seminara, muftija Fetić upoznao je imame sa upustvom Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, o pripremama za ramazan na nivou Džemata, Medžlisa i Muftijstva, nakon čega su izlagali imami, Ishak ef, Alešević i Nedžad ef, Osmić na temu; Kako prenijeti poruke vjere u ramazanu.

Uslijedio je rad u grupama/radionicama. Imami su podijeljeni u tri grupe, koje su imale zadatak da razmotre i definišu pitanja o tri teme;

a) fikhska pitanja specifična za džemate u dijaspori,

b) mektebska pitanja,

c) pitanja vezana za položaj i status imama u džematu i zajednici.

Na kraju rada svaka grupa je izašla sa prijedlozima koji su uvršteni kao zaključci seminara.

Tokom drugog dana seminara muftija Fetić i predsjednik Atlagić primili su visoku delegacju islamske zajednice turaka DITIB-a, u kojoj su bili dr. Nevzat Y. Aşıkoğlu predsjednik, dr. Bekir Aliboga generalni sekretar, dr. Zekeriya Altuğ kordinator za institucijalne odnose, nakon razgovora i potpisivanja protokola o saradnji, imamima se kratko obratio predsjednik DITIB-a predstavivši rad i strukturu ove zajednice, te  iskazao želju za što boljom sradnjom sa IZBNJ.

U četvrtom bloku seminara imamima se obratio rukovodilac fonda Gazi Husrefbeg i upoznao imame  sa  aktivnostima fonda koji ove godina obilježava jubilej 15 godina postojanja i djelovanja. Predsjednik udruženja ilmije za Njemačku i zemlje Beneluxsa Halim ef. Alibašić govorio je o namjeri da ilmija preuzme izradu i štampanje kalendara za ovu godinu i pozvao imame da podrže ovaj projekat. On je upoznao imame da je Sabor IZBNJ na posljednjem zasjedanju potvrdio pravilnik o radu ilmije.

Predsjednik IZBNJ Edin Atlagić upoznao je imame sa aktima (statuti i pravila unutarnjeg reda), koje je usvojio Sabor IZBNJ na zadnjem zasjedanju, i ukazao na važnost implementacije istih na terenu. Seminar je završen porukom i dovom muftije IZBNJ, koji se zahvalio imamima na prisustvu i aktivnom učešću u radu i zaključcima seminara, kao i gostima iz domovine na korisnim predavanjima. Proglasio je Hamid ef. Pintola za najuspešnijeg mualima na ovogodišnjem mektebskom takmičenju.

Zaželio je  da ramazan dočekamo u zdravlju i rahatluku sa svojim porodicama i džematlijama. Braća Ferhan i Kemal ef. su bili  dobri domaćini u svom hotelu Sej Sandžak, na čemu im se toplo zahvaljujemo.

S.S.

(www.igbd.org)

  • 0101